Karácsony: Végrehajtjuk a választási programot

 

Tartják a Budapest jövőjéről szóló, a választási kampányban meghirdetett programot, amelynek szisztematikus megvalósításán dolgoznak – jelentette ki Karácsony Gergely Budapest száz napja megválasztott főpolgármestere az M1-en.

Ezt a programot, amely Budapest jövőjéről szól, amelynek nagy részét ebben a ciklusban akartuk eleve megvalósítani, tartjuk, és ennek a programnak a szisztematikus megvalósításán fogunk dolgozni, amely sok esetben fontos és racionális módon folytatott társadalmi vitákat feltételez arról, hogy szembesüljünk azokkal a kihívásokkal, amelyekkel szembenéz a város – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy az elmúlt 30 év adósságával szembe kell néznünk.

A főpolgármester megjegyezte, hogy elmúlt száz napban néhány nagyon fontos konkrét intézkedést is megléptek. „Ezt a programot, amellyel a budapestiek megbíztak, végre fogjuk hajtani” – szögezte le.


Egy városvezetésnek az a feladata, hogy alternatívákat kínáljon az autóhasználat helyett

A dízelautók kitiltását firtató kérdésre Karácsony Gergely azt mondta: egy városvezetésnek az a feladata, hogy alternatívákat kínáljon az autóhasználat helyett. Ma sokan úgy érzik, hogy nincs alternatívája annak, hogy az autójukat használják, és ez sok esetben így is van – tette hozzá.

Karácsony Gergely kiemelte: azon dolgoznak, hogy az emberek olyan közlekedési módokat tudjanak nagyobb arányban használni, amelyek környezetkímélőek. Ehhez sok mindent kell még tenni, például fejleszteni a fővárosi közösségi közlekedést és bővíteni a biztonságos kerékpáros közlekedés lehetőségét.

Elmondta, nyugat-európai mintára meg kell vizsgálni azt, hogy a nagyon rossz levegőjű városrészeken alacsony kibocsátású zónákat alakítsanak ki. Ez nem általában a dízelautók kitiltását jelenti, hanem a nagyon rossz környezetvédelmi besorolású autókét - mutatott rá a főpolgármester, hangsúlyozva: lépni kell annak érdekében, hogy Budapesten jobb legyen a levegő.

A Lánchíd felújításáról szólva Karácsony Gergely elmondta, az előző városvezetés a rekonstrukcióra 26 milliárd forintot tervezett be, de kiderült, hogy ennek nagyjából a kétszerese kellene, és nincs az a műszakitartalom-csökkentés, amellyel át lehet ezt a különbséget hidalni.

Mi a váralagút felújítását kivettük volna a projektből, és mivel erre a célra a főváros nem tud több forrást biztosítani, azt kértük a kormánytól, hogy a korábbi hatmilliárdosnál nagyobb mértékben járuljanak hozzá a felújításhoz” – közölte, hozzátéve: elfogadja, hogy ez nem valósult meg, és ennek megfelelően fognak tárgyalnak arról, hogy tudnak-e egy kisebb árat a tárgyalásos szakaszban elérni a beruházóktól. Ha nem, akkor kénytelenek lesznek egy újabb pályázatot kiírni – közölte Karácsony Gergely.

Nem gondolja, hogy most reális a pártja LMP-vel való egyesülése

A főpolgármester, aki egyben a Párbeszéd társelnöke, elmondta azt is, nem gondolja, hogy most reális a pártja LMP-vel való egyesülése, de – mint hozzátette – ez jogos felvetés.

Karácsony Gergelytől az M1 műsorvezetője azt kérdezte, hogy elnézést kér-e azért a nyilatkozatáért, erős csúsztatásáért, miszerint nem szólalhat meg a közmédiában, illetve, hogy közmédia nem hívja meg őt, miközben a M5 csatorna – bizonyítható módon – ebből a célból többször is kereste, azonban Karácsony Gergely nem tett eleget a meghívásnak.

Az ellenzéki politikus erre úgy reagált, hogy akkor kér elnézést, ha közmédia elnézést kér tőle azért, hogy Budapest megválasztott főpolgármesterét az elmúlt hónapokban a belpolitikával foglalkozó csatornák közül egyik sem kereste.