Fidelitas: Ózd jobbikos városvezetése cserbenhagyta az ózdi családokat

 

Az ózdiak is csak a kormány családtámogatási intézkedéseiben bízhatnak – így kommentálta a Fidelitas, hogy az ózdi önkormányzat eltörölte a helyi, „családalapítást segítő” támogatást. Az elmúlt négy évben, az első gyereküket vállaló ózdi párok 300 ezer forintot kaptak a várostól. 2016-ban személyesen a jobbikos polgármester adta át az első támogatást, sőt most ősszel is kampányolt ezzel az intézkedéssel. Ezek után az év végén mégis eltörölték: azt mondta Janiczak Dávid azért, mert nem volt hatásos, de a kampány közben ezt még nem tudta – hangzott el az M1 Híradójában.

2016-ban személyesen, mosolyogva adta át az első családnak járó, 300 000 forintot jelképező oklevelet Janiczak Dávid. A polgármester virágot is vitt az édesanyának.

Az ózdi önkormányzat nem sokkal korábban vezette be a családtámogatási rendszert. Erről akkor saját honlapjukon is hírt adtak. A támogatást azok kérhették, akiknek az első gyermekük született és elmúltak 20 évesek. Az önkormányzat célja az volt, hogy megállítsák az elvándorlást.


Aztán 4 évvel később, tavaly decemberben döntöttek arról, hogy 2020. január 1-től megszüntetik a családok támogatását. Erről viszont semmilyen formában nem tájékoztatták az ózdiakat. Csupán egy önkormányzati rendelet legvégén, elrejtve olvasható.

Ózd ellenzéki polgármestere azzal indokolta a támogatás megszüntetését, hogy az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pedig még néhány hónapja, az őszi önkormányzati választások előtt is ezzel kampányolt Janiczak Dávid. A közösségi oldalán írt bejegyzésében és egy kiadványban is a legfontosabb eredmények között említette a háromszázezer forintos támogatást. A kampányban azt írta: a lakossággal közösen elért eredmények fejlesztették Ózdot, és ezek alapján bízik a további támogatásukban.

„A kampányidőszakban nem néztünk adatokat, hiszen senki sem tudta, hogy a várost ki fogja majd a jövőben vezetni. Azonban, mikor a városvezetés újra kap egy 5 éves megbízatást, akkor át kell vizsgálni minden egyes olyan momentumot, ami az önkormányzati rendszert képzi és meg kell vizsgálni, hogyan tudjuk továbbra is stabilan működtetni a várost” – mondta Janiczak Dávid.

Az eltörölt családalapítási támogatás évi 35 millió forint kiadást jelentett a városnak. A polgármester szerint ez túl sok. Ugyanakkor, az origo.hu információi szerint a városi cégeknél dolgozó és a polgármesterhez közel állók bérét jelentősen megemelték. Ez 5 év alatt csaknem 100 millió forintos plusz kiadást jelent Ózdnak.

Dulai Nikolett, a Fidelitas ózdi elnökhelyettese arról beszélt: semmi sem indokolja a támogatás megszüntetését és ezzel a polgármester cserbenhagyja a helyi családokat.

A Fidelitas szerint nyilvánvalóvá vált, hogy az ózdiak is csak a kormány családsegítő intézkedéseire számíthatnak.

A városban nem csak a családalapítási támogatás megszűnése kelt indulatokat. Január elején jóval záróra előtt a polgármester kedvéért kiürítették a városi uszodát. Janiczak Dávid akkor elismerte, hogy valóban kibérelte a wellnessrészleget, hogy a barátnőjével kettesben használhassa. Indoklása szerint lazítani akart egy órát, hiszen akárhol megjelenik a városban, az emberek rögtön elkezdik kérdezgetni.

A címlapfotó illusztráció.