Folyamatosan bővül a családtámogatási rendszer

 

Az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre. 2011-hez képest például csaknem megduplázódott a kétgyermekes családoknál hagyott összeg nagysága. Emellett idéntől nem csak a szülők, hanem  a nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet. A kormány a 2020-as költségvetésben 1,3 milliárd forintot különített el a nagyszülői gyed finanszírozására.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Jubilál az Orbán-kormány családtámogatási rendszere. Idén a tizedik évébe lépett az a program, amely a munka mellett segíti a gyermeket nevelő családokat Magyarországon. A támogatás méreteit jól példázza, hogy az indulását követően kétszázhatvan milliárd forintot hagyott a gyermekes családoknál. Hazánk egyébként a bruttó nemzeti össztermék, azaz

a GDP 4,5 százalékát fordítja családtámogatásra,

amivel az OECD-országok között az elsők vagyunk.

Több mint félszázezer anyukát érint az idén január elsején életbe lépett döntés – mondta Bajusz Dániel adójogász az M1 Summa című műsorában. Úgy véli, hogy az érintetteknek jelentős segítség lesz az új családtámogatási kedvezmény. Bajusz Dániel hozzátette, összesített adatok alapján közel 52 ezer főt érinthet és összesen 26 milliárdot hagy az érintett személyeknél a négygyerekes édesanyák adókedvezménye.

Folyamatosan bővül a szülőknek járó adókedvezmény

Az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adó- és járulékkedvezmények köre. 2011-hez képest például csaknem megduplázódott a kétgyermekes családoknál hagyott összeg nagysága. Míg 2011-ben 66 milliárd forint maradt az érintetteknél, addig 2018-ban már 128 milliárd forint.


Mindeközben folyamatosan emelkedett a két gyermeket nevelők családok  adókedvezménye is. A közel 400 ezer kétgyermekes szülőt érintő kedvezmény mértéke ma már eléri a havi 40 ezer forintot.

Idéntől már igényelhető a nagyszülői gyed is

A családtámogatási program fontos újítása az is, hogy idéntől nem csak a szülők, hanem  a nagyszülők is igénybe vehetik a gyedet. A kormány a 2020-as költségvetésben 1,3 milliárd forintot különített el a nagyszülői gyed finanszírozására. „Az új családtámogatási lehetőséget olyan,

még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik a gyermekük helyett átveszik az unokák napközbeni ellátását

– jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Rétvári Bence hozzátette, kormány célja, hogy minél inkább családbarát ország legyen Magyarország. A nagyszülői gyed pedig újabb színesítése annak a palettának, amellyel a kormány támogatja a magyar családokat.

Fontos kedvezmény a nagycsaládosoknak az is, hogy idén július elsejétől még kedvezőbbé válik a családi adókedvezmény rendszere. Jelenleg ugyanis a még hatályban lévő négy egyéni járulékfajta egyikéből, a 1,5 százalékos mértékű munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt. 2020. július elseje után viszont az egységes társadalombiztosítási járulék teljes összegéből le lehet vonni a családi adókedvezményt.

A címlapfotó illusztráció.