Több MSZP-s arra kíváncsi, fizet-e Tóth Bertalan a szolidarítási alapba

 

Egy részben az MSZP által létrehozott intézeten keresztül kap plusz fizetést a párt egyik elnökségi tagja. Harangozó Gábor azt nem árulta el, hogy mennyit. Korábban Szanyi Tibor beszélt arról, hogy Tóth Bertalan pártelnök az elnökség néhány tagjának plusz anyagi támogatást juttat. Amikor az M1 további kérdéseket akart feltenni Harangozó Gábornak, a párt szóvivője egy hónapra kitiltotta a stábot a sajtótájékoztatóikról – közölte az M1 Híradója.

Az MSZP-frakció több tagja is megszavazta 2018-ban a képviselők béremelését. A pártban ezután vita alakult ki, volt, aki a frakcióvezetést hibáztatta a politikai baklövésért. A hangoskodókat az elnökség azzal hűtötte, hogy létrehozott egy szolidaritási alapot, amibe minden képviselőnek adakoznia kell.


Tóth Bertalan a karácsonyi ünnepek előtt azt állította, hogy már eddig is jelentős összegekkel támogatott rászorulókat az MSZP. Nevük elhallgatását kérő párttagok viszont arra várnak választ, hogy a pártelnök-frakcióvezető fizet-e a szolidaritási alapba, és ha igen, akkor mennyit. Tóth Bertalan parlamenti jövedelme ugyanis megközelíti a 2 millió forintot. Az M1 úgy tudja: a kíváncsiság hátterében súlyosabb konfliktus áll, mégpedig az MSZP gazdálkodása, ami érinti több elnökségi tag fizetését is.

A szocialisták egyik elnökségi tagja az M1-nek azt állította, hogy a rendes fizetésén kívül plusz pénzt nem kap a pártjától. Harangozó Gábor azt is mondta, mivel ő nem parlamenti képviselő, ezért nem fizet a szolidaritási alapba.

Fizettek viszont a szocialisták a Szociális Demokráciáért Intézet létrehozására, amit az MSZP és a Párbeszéd vezetése közösen talált ki. A parlament honlapján található az a megbízási szerződés, amit még Tóth Bertalan frakcióvezető nyújtott be az Országgyűlés Hivatalának tavaly márciusban. Eszerint a nonprofit kft. négy hónapos munkáért 35 millió forintot kaphatott. Adatgyűjtést és elemzéseket kellett készítenie. A dokumentum az MSZP-frakcióra hivatkozva készült.

A nyilvános adatokból kiderül, hogy az intézet egyik partnere az a Megújuló Magyarországért Alapítvány, amelynek kuratóriumi tagja Szabó Tímea, a PM frakcióvezetője és Tordai Bence, a párt radikális képviselője. De innen kapja fizetése egy részét további négy párbeszédes is.

Az M1 pénteken hiába kérdezte Harangozó Gábortól, hogy a Szociális Demokráciáért Intézet csak kifizetőhelyként működik-e, vagy tényleges munkát is végez, ahogy azt is, hogy mikor ad választ a part a szolidaritási alapban lévő pénzekre. Ehelyett Nyakó István szóvivő egy hónapra kitiltotta a stábot a sajtótájékoztatóikról

Az M1 úgy tudja: az MSZP több tagja is jobbnak tartaná, ha a vezetés kiállna a nyilvánosság elé, és elmondaná, amit ők sem látnak világosan: vagyis, hogy hol a pénz?