Tagja Bangóné a szolidaritási pénzekről döntő bizottságnak, de nem tudja, mire költik

 

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó elismerte, hogy tagja annak a minibizottságnak a párton belül, amelyik eldönti, hogy mire költsék a szolidaritási alapban összegyűlt pénzt. A politikus eddig azt állította, hogy nem tud részleteket arról, mire ment vagy megy el a több tízmillió forint. Bangóné Borbély Ildikó válaszok helyett személyeskedett az M1 riporterével – hangzott el az M1 Híradójában.

Ezt nem tudom pontosan megmondani (…) Nem, erről nincs információm (…) Nem tudok erre pontos választ adni” – ezeket a válaszokat kapta az M1 az MSZP-s Burány Sándortól a párt szolidaritási alapjait érintő kérdésekre. A szocialista politikus azzal érvelt, hogy mivel MSZP-sként a Párbeszéd frakciójában ül, egyénileg jótékonykodik. Az alapba elmondása szerint nem kell fizetnie.


A többi szocialista országgyűlési képviselőnek viszont igen. Bár a nem önkéntesen vállalt szolidaritási alapba a képviselők elvileg a fizetésemelésükből származó többletjövedelmüket utalják, a pártvezetés hetek óta titkolja, hogy az akció bejelentése óta mennyi pénz jött össze.

A parlament honlapján elérhető információk szerint eddig nagyjából 86 millió forintnak kellett volna összegyűlnie, amit az M1 kérdéseire nem is cáfolt egyetlen szocialista politikus sem. Tóth Bertalan pártelnök decemberben mégis arról beszélt, hogy eddig 33 millió forintot adományoztak el ténylegesen a rászorulóknak. Hogy mi történt a fennmaradó 53 millió forinttal, az továbbra is rejtély.

Az M1 Híradó forrásai szerint ezt a pártban többen is tudhatják. Tóth Bertalan pártelnökön kívül például Hiller István exelnök, Varga László elnökségi tag, Hegyi Gyula alelnök és Bangóné Borbély Ildikó is. A pártból származó belső információk szerint ugyanis mindannyian tagjai a pénzek sorsáról döntő bírálóbizottságnak.

Tagságát a bírálóbizottságban szerdán Bangóné Borbély Ildikó megerősítette az M1-nek. Igaz, az M1 stábjának többször is meg kellett ismételni az erre vonatkozó kérdését. Arra a kérdésre azonban már nem válaszolt, hogy mennyi pénz gyűlt össze eddig az alapban. Válasz helyett inkább személyeskedni kezdett.

Végül az MSZP sajtófőnöke lépett közbe, azonban Nyakó István sem válaszolt a feltett kérdésre, majd arra jutott, hogy az MSZP számlájára gyűlt pontos összeg és annak felhasználása nem közügy.

Az, hogy az MSZP szolidaritási alapjában mennyi pénz gyűlt össze, és a párttagok ezt mire fordították, ezúttal sem derült ki.

A címlapfotó illusztráció.