Bíráló bizottság dönt az MSZP-ben a szolidaritási alapról

 

Egyre jobban belegabalyodik az MSZP vezetése, hogy hova kerül a szolidaritási alapban összegyűlt több tízmillió forint. A hivatalos közlés szerint karitatív célra fordítja a képviselők által a pártnak visszautalt pénzt. Az elmúlt hetekben azonban senki nem tudott vagy nem akart részleteket elárulni. Az M1 úgy tudja, Bangóné Borbély Ildikó is tagja annak a minibizottságnak, amelyik a pénz felhasználásáról dönt, ehhez képest ő is furcsa válaszokat adott az M1 kérdéseire – hangzott el az M1 Híradójában.

Nincs változás az MSZP stratégiájában. A pártvezetés hetek óta titkolja, kiknek, és pontosan mennyi pénzt adományoztak az elmúlt hónapokban a 2018-ban létrehozott szolidaritási alapból.

Szakács László elmondása szerint havi 247 ezer forintot fizet az MSZP nem önkéntesen vállalt szolidaritási alapjába. Ez évi csaknem 3 millió forintra rúg. Az M1 megkérdezte, hogy az elnökhelyettes tudja-e, kik döntenek a befizetéseiről, és mire költi a pártvezetés ezt a nem csekély összeget.

A tizenöt fős szocialista frakcióból van olyan is, aki elmondása szerint azt sem tudja, mennyit fizet. Bangóné Borbély Ildikó korábban kitérő választ adott arra, hogy a tételes kimutatást miért nem mutatja meg az MSZP.

Pedig ha valakinek, akkor neki tudnia kellene, hogy kik pályáztak, és alkalmanként mennyit fizetett a rászorulóknak a párt az elmúlt időszakban.

Bizottság dönt a forrásokról

Bangóné Borbély Ildikó ugyanis az M1 Híradó információi szerint tagja annak

a bíráló bizottságnak, amely dönt a források odaítéléséről.

Mellette még a Táncsics Alapítványban kellő tapasztalatot szerző Varga László elnökségi tag, Hegyi Gyula alelnök és Hiller István ex-pártelnök foglal helyet. A teljes folyamatot Tóth Bertalan pártelnök-frakcióvezető koordinálja. Hozzá futnak be a pályázatok is. Az M1 úgy tudja, megalakulása óta eddig két ülést tartott a testület.

Beletörődtek, hogy fizetniük kell

A pártból származó információk szerint a frakciótagok mostanra beletörődtek abba, hogy fizetniük kell, de azt

sokan sérelmezik, hogy nem kapnak tételes elszámolást a költésekről.

A párt központi pénzügyi ellenőrző bizottságát vezető Józsa István pedig még egyszer sem hívta össze a testületet ebben a témában.

A parlament honlapján közzétett információk szerint a szocialista frakciótagok többletbéremelése elérheti a 86 millió forintot, ám a képviselők eddig arról beszéltek, hogy 33 millió forintot fordítottak karitatív tevékenységre a szolidaritási alapból.

Hogy a fennmaradó 53 millió forintnak mi lett a sorsa, egyelőre nincs információ. December közepén Nyakó István ígérte azt, hogy a költésekről pontos kimutatás készül majd. Az M1 kereste a szóvivőt, hogy mikorra teljesítik ígéretüket, de nem kaptak válasz.

A címlapfotó illusztráció.