Választ vár a szocialistáktól a Fidesz a feketekasszáról

 

Mondják el az igazságot a szocialisták a titkos feketekasszáról – követeli a Fidesz. Hollik István szerint évek óta keringenek már hírek arról, hogy az MSZP-sek titkos kifizetőhelyeket tartanak fenn. Néhány napja az MSZP-ből kilépett Szanyi Tibor beszélt arról egy interjúban, hogy Tóth Bertalan jelenlegi pártelnök átláthatatlan módon, pénzeket osztogat a párton belül. Hétfőn azt mondta Szanyi Tibor, soha nem állította, hogy ezek feketepénzek – hangzott el az M1 Híradójában.

Már 2013-ban is a gyanú lengte körül az MSZP-t, miután Gyurcsány Ferenc egy pódiumbeszélgetésen homályos eredetű pénzekről beszélt egykori pártjával kapcsolatban. Akkor Szanyi Tibor cáfolta korábbi főnökét, és azt mondta, hogy Gyurcsány Ferencnek vagy börtönben vagy elmegyógyintézetben lenne a helye.

Szanyi: A pártelnökség tagjai eltérő összegeket kapnak

Egy hete a szocialista párt „fenegyerekének” tartott volt EP-képviselő tett hasonló kijelentést. Az MSZP-ből frissen távozó Szanyi Tibor ugyanis az azonnali.hu kérdésére, miszerint az MSZP-t áthatja-e az elnöki kézből osztogatott pénzeknek az ereje, egyértelmű választ adott. „Igen, igen“. Kicsit később a riporter vissza is kérdezett: jól érti-e a volt alelnök állítását. „Tehát most lehetséges, hogy a pártelnökség különböző tagjai eltérő összegeket kapjanak?” A válasz még egyértelműbb lett:

„Nem lehetséges, ez tény, több mint kétharmaduk többet kap.”

Szanyi Tibor ugyanakkor a pénzügyi forrást nem tudta megnevezni.

Az M1 rákérdezett a sajtóban csak feketepénzként emlegetett Szanyi Tibor-féle kijelentésre Szakács László elnökhelyettesnél és Komjáthi Imre alelnöknél, hogy ők kapnak-e titkos pénzeket Tóth Bertalan pártelnöktől. Állították, egy fillér pluszt sem kapnak.

Hétfőn Szanyi Tibor Igen nevű mozgalma képviseletében új szövetségesével, a Magyar Szolidaritás Mozgalommal írt alá együttműködési megállapodást. Közben közölte: ő soha nem beszélt titkos feketepénzekről az MSZP-ben.

Egy magánszemély a korábbi nyilatkozat miatt költségvetési csalás gyanújával feljelentést tett.

Hollik: Nem látunk tisztán az ügyben

„Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy országgyűlési képviselő máshonnan, hacsak nem tudományos publikáció okán, nem kaphat fizetést, nem lehet fizetése. Tehát vele, egy országgyűlési képviselővel saját frakciója, vagy a saját pártja nem szerződhet le.

Az törvényellenes, tehát ilyet nem lehet csinálni.

Tehát azt gondolom, hogy nem látunk tisztán az ügyben, és azért azt ne felejtsük el, hogy Szanyi Tibor állítása csak a negyedik a sorban”mondta Hollik István.

Korábban Zuschlag János is beszélt egy MSZP-s titkos páncélszekrényről. Az egykori szocialista országgyűlési képviselő azt állította: a párt régi, Köztársaság téri székházában volt egy pénzzel teli, rejtett széf, amiből 2006-ban ő is kapott 50 millió forintot egy nejlonszatyorban, hogy visszalépjen a képviselő-jelöltségtől.

A pártot érintő zavaros pénzügyeknek része az is, hogy a mai napig nem derült fény arra, honnan származtak az MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak a százmilliói.

Reagált az MSZP. Azt írták, hogy a pártnak sem fekete, sem fehér, sem piros kasszája nincsen, és az ügyben bírósághoz fordulnak.

A címlapfotó illusztráció.