Jobbik: Magyarország érdeke az, hogy ne sértsen nemzetközi jogot

 

Az iráni-amerikai viszállyal, az Irakban állomásozó magyar katonákkal összefüggésben Magyarország érdeke az, hogy ne szegjen nemzetközi jogot, szerződést, ne sértse meg más állam szuverenitását – hangoztatta Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az iraki parlament határozati javaslatot fogadott el, amelyben az iraki kormányt a külföldi csapatok hazaküldésére hívta fel. Ugyanakkor külön kétoldalú szerződések vannak érvényben az egyes államokkal.

Ha az iraki kormány kilép egy másik kabinettel kötött egyezségéből, akkor ennek egy demokratikus ország eleget tesz, kivonja a csapatait. Ez azonban egyelőre nem történt meg. Magyarország azt várja, hogy az iraki kormány közölje, mi a szándéka, amíg azonban a közel-keleti állam nem mondja fel a szerződést, addig a magyar katonák jogszerűen tartózkodnak ott – mutatott rá Varga-Damm Andrea.

Megjegyezte, hogy februárban kontingensváltás esedékes. A Jobbik álláspontja az, hogy az újabb csapat csak akkor menjen ki Irakba, ha nem válik még kiélezettebbé a helyzet, Irán nem indít komolyabb bosszúhadjáratot az Irakban lévő külföldi érdekeltségek ellen.

Magyarország kicsi, érdeke, hogy minden állammal kiegyensúlyozott, kölcsönös előnyökre építő legyen a kapcsolata. Jó viszonyokat kell kialakítani a Közel-Keleten, egyetlen koalíciós partner érdekében nem szabad feladni a saját nemzeti érdekeket, mindig önálló döntést kell hozni – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

A Jobbik politikusa szerint Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön meggondolatlanul nyilatkozott a témában, amikor azt mondta: szeretné elérni, hogy Irán ügyében csökkenjen az európai uniós és az izraeli-amerikai álláspont közötti távolság.

Varga-Damm Andrea szerint a kormányfő felkészületlenül tette ezt a kijelentést. Ebben az esetben ugyanis éppen, hogy nem osztható az izraeli-amerikai álláspont. Egy tisztességes partner tájékoztatja szövetségeseit arról, hogy mit is miért tesz, az Egyesült Államok azonban nem szólt a Kászim Szulejmáni iráni tábornok ellen tervezett akcióról. Arról még Izrael sem tudott, amelynek nem érdeke egy kezelhetetlen konfliktus a szomszédságában – jegyezte meg. Ezzel a magatartással Donald Trump amerikai elnök bizalmi válságot idézett elő a szövetségeseiben – jelentette ki.

A Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, a kormány talán nyitottabban fogadja ajánlásukat az iraki magyar misszió sorsáról, amely egy ellenzéki erő javaslata nemzeti érdek alapján. Úgy tűnik, az utóbbi időben kevésbé öntörvényű és arrogáns a kabinet – tette hozzá.

Varga-Damm Andrea szerint kérdés, hogy ki kinek a szövetségese. Az Egyesült Államok által megölt Kászim Szulejmáni ugyanis az Iszlám Állammal szemben verbuvált iráni milíciákat irányította, a NATO pedig éppen a terrorszervezet ellen küzd a térségben.

A jobbikos képviselő úgy fogalmazott, hogy a Közel-Keleten minden állításnak az ellenkezője is igaz.