Műhibaperek sorozata a Budaörsi Egészségügyi Központban

 

Egy beteg elvesztette a fényérzékelését, megvakult, és mások is maradandó károsodást szenvedtek azok közül, akiknél komplikáció lépett fel a Budaörsi Egészségügyi Központban elvégzett szürkehályog-műtét után. A gyanú szerint nem tartották be a higiéniás előírásokat, ez okozhatta a fertőzést. Az egészségügyi központot néhány éve privatizálta a budaörsi önkormányzat, a polgármester szerint ez nem baj – hangzott el az M1 Híradójában.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere közbeszerzési eljárás nélkül privatizálta a helyi egészségügyi központot – közölte Nagy Sándor András, a Fidesz budaörsi elnöke még 2017 elején.

Nagy Sándor András emlékeztetett rá, hogy a Jump Consulting – amelyet eredetileg vendéglátó ipari tevékenységre hoztak létre – épp azokban a hónapokban jutott hozzá az egészségügyi intézményhez, amikor Wittinghoff Tamás nevelt fia, Spányik András ügyvezető lett a cégben. Rajta kívül még Zsákai Zoltán kapott szerepet az irányításban.

Nagy Sándor András azt is mondta: többről volt szó, mint családi vállalkozásról.

A Budaörsi Egészségügyi Központ most ismét reflektorfénybe került. A Magyar Hírlap írta meg, hogy a szakrendelő egynapos sebészeti részlegén történt fertőzés miatt tizenkét szürkehályog-műtéten átesett beteget sürgősséggel újból meg kellett operálni a Szent János Kórházban.

A szövődmények valószínűsített oka, hogy a beavatkozás során nem tartották be a higiéniai előírásokat. A fertőzést vélhetően fekáliából származó kórokozó okozta. Wittinghoff Tamás tud az esetről, de szerinte nincs köze a súlyos műhibának a korábbi privatizációhoz. Azt ígéri: a Budaörsi Egészségügyi Központ kártérítést fizet majd a betegeknek, ennek a mértékéről még folynak az egyeztetések.

A Szent János Kórházban mindent megtesznek az orvosok a páciensek látásának megtartásáért – mondta az M1-nek Kőnig Róbert, a kórház szóvivője.

Az ügyben elindított járványügyi vizsgálatot Budapest Főváros Kormányhivatala végzi. Büntetőfeljelentés egyelőre nem történt.