Vita az ellenzéki oldalon

 

Már most, két évvel az országgyűlési választás előtt megindult a vita a baloldalon arról, hogy ki legyen az ellenzék meghatározó ereje 2022-re. Pénteken Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester beszélt arról, hogy közös listára és közös miniszterelnök-jelöltre lesz szükségük, decemberben pedig azt is jelezte, hogy ő maga nem ugrana el a feladat elől. Csakhogy erre a posztra úgy tűnik, a szocialisták és Gyurcsány Ferenc is igényt tartanának. A közös lista ötlete ráadásul nem mindenkinek tetszik a baloldalon – hangzott el az M1 Híradójában.

Még mindig széthúz az ellenzék ha arról van szó, kik és hogyan állítsanak közös listát a következő választáson – ezt Márki-Zay Péter ismerte el az ATV műsorában pénteken. Hódmezővásárhely polgármestere szerint ennek ellenére jobb, ha felkészülnek arra, hogy 2022-ben egységesen induljanak, de azt ő sem tagadta, hogy az ellenzéki pártok nem az egymás iránti szimpátiából, pusztán kényszerből működnek együtt.

Márki-Zay Péter nem ugrana el a feladat elől

Arról, hogy ki vezessen egy esetleges közös listát, már most megindult a vita az ellenzéki pártok között. Decemberben éppen Márki-Zay Péter jelentkezett be ismét közös miniszterelnökjelöltnek. Egy videóüzenetben arról beszélt: ő is szívesen megmérettetné magát, mint mondta, nem ugrana el a feladat elől.

Csakhogy erre a posztra több ellenzéki párt is számít. Gyurcsány Ferenc például már az újév második napján kijelölte a szerinte követendő irányt. Közösségi oldalán azt írta: a következő két évben dől el, hogy mi lesz az ellenzék sorsa, ez pedig a közös miniszterelnök-jelöltön is múlik.

A szocialisták budapesti elnöke szerint viszont az egész az ő ötletük volt, és az MSZP pártelnöke még Gyurcsány Ferenc előtt, decemberben bejelentette, hogy ez az egyetlen használható megoldás 2022-re. Azt ugyanakkor Molnár Zsolt is elismerte hogy a terv nem mindenkinek tetszik az ellenzéki oldalon.

Az LMP-s Ungár Péter az M1 kérdésére például arról beszélt: Gyurcsány Ferencnek nem kellene a kirakatba állítania az ellenzék ügyeit.

Ennek a konkrét formájáról, illetve technikájáról szerintem még nem a nyilvánosságban kéne nyilatkozni, ha Gyurcsány Ferencnek, mint a Demokratikus Koalíció elnökének ilyen gondolatai vannak, akkor azt ne pátoszos facebook posztokban hanem telefonban az ellenzéki pártok vezetőinek mondja el.

Arra, hogy az ellenzéki pártok képesek lesznek megegyezni egymással, a Jobbik korábbi elnöke, Vona Gábor is szkeptikusan reagált a Facebookon. Azt írta: a teljes listás összefogás csak a DK hatalmi céljait szolgálja, amivel Gyurcsány Ferenc surranópályán akar visszakerülni az ország élére.

A címlapfotó illusztráció.