A kormány elhanyagolja a szociális szektort az LMP szerint

 

A szociális szektort elhanyagolja, mostohagyermekként kezeli a kormány – mondta Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus az elsődleges problémának a megalázó bérhelyzetet nevezte a szociális szektorban. Azt mondta: Magyarország az uniós átlag alatt költ a szociális szektorra, az ágazatban dolgozók pedig a legalulfizetettebbek az összes állami szféra közül.

A szociális ágazatban a nettó átlagbér 167 ezer forint, és a dolgozók 70-80 százaléka nem keres többet a garantált bérminimumnál – hangsúlyozta. Megjegyezte: a szociális dolgozókat nem hagyják sztrájkolni sem.

Ha egyszer majd új kormánya lesz Magyarországnak, vagy az LMP-nek ehhez köze lesz, a szociális szektorra költött GDP-arányos költségvetési összeg eléri az európai uniós mediánértéket, ami jelenleg 2,9 százalék – jelentette ki Ungár Péter.

Szerinte a Fidesz nem emelte az idős hozzátartozóikat otthon gondozók ápolási díját, ami 38 ezer, illetve 58 ezer forint. Emellett az elmúlt négy évben az Orbán-kormány nem bővítette a férőhelyeket az időskori ellátásban, amit az elöregedő társadalom miatt súlyos problémának nevezett.

Ungár Péter kérdésre válaszolva úgy vélte, Gréczy Zsolt DK-s politikusnak nem kellett volna lemondania parlamenti mandátumáról intim tartalmú fotóinak nyilvánosságra kerülése után. Gréczy Zsolt dolgai nem közéleti jellegűek – fűzte hozzá.