A Jobbik közérdekű adatigényléssel él a Mátrai Erőműnél történt vízszennyezés ügyében

 

A Jobbik közérdekű adatigényléssel él a Mátrai Erőműnél történt vízszennyezés ügyében – közölték a párt politikusai szombati budapesti sajtótájékoztatójukon.

Dudás Róbert parlamenti képviselő hangsúlyozta: a közvélemény és a környéken élők sem kaptak megfelelő tájékoztatást a november 12-én a Mátrai Erőműben és környékén történt szennyezés ügyében. Hozzátette: a katasztrófavédelem is elismerte, hogy nagy mértékű légszennyezés volt tapasztalható az erőmű területén belül, melyet kezeltek.

Úgy fogalmazott: az erőmű melletti gabonafeldolgozónak köszönhetően a környékbeli patakok idén már másodszor komoly szennyeződésnek lettek kitéve, de erről semmilyen adat nem áll rendelkezésre.

A Jobbik ezért közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes minisztériumhoz és a helyi kormányhivatalhoz. Azt szeretnék tudni, hogy a csak „felkavarodott és iszapos víznek” minősített, a Greenpeace által azonban szennyvíznek nevezett víz milyen mértékű szennyeződést tartalmaz, veszélyes lehet-e a környező falvakban élőkre, az ivókutakra és a termőföldekre.

Nunkovics Tibor parlamenti képviselő kiemelte: a Mátrai Erőmű a magyar energiaellátás csaknem húsz százalékáért felel, és az ország karbonkibocsátásának körülbelül ugyanekkora mértéke is nekik köszönhető. Középtávon a Mátrai Erőmű „átalakítása, leszerelése, pótlása” fontos, ha „tartani akarjuk” a nemzetközi szinten is megtett klímavállalásokat – fogalmazott.

Jó hírnek nevezte, hogy a kormány meg akarja vásárolni az erőművet, viszont aggályosnak nevezte azt, hogy nem tudni, mi történik azután, hogy „belepumpálnak kétszáz-háromszáz milliárd forintot állami és európai uniós pénzekből”.

Az erőmű állami megvásárlásáról szóló kérdésre azt mondta: azt támogatják, hogy az erőmű legyen átalakítva, „az már más kérdés, hogy az miként fog megvalósulni”, a kérdést csak a vásárlás részleteit ismerve tudják megválaszolni.

Az intim tartalmú fotóinak nyilvánosságra kerülését követően pénteken országgyűlési mandátumáról lemondó DK-s Gréczy Zsoltról úgy fogalmazott: az ellenzéki politikus „a jelenlegi helyzetben gyorsan döntött jól”.