Az LMP újra és újra kezdeményezni fogja az otthonápolási díj emelését

 

Bár a kormánypártok leszavazták, az LMP a jövőben újra és újra benyújtja azt a javaslatát, amely minden, az otthonában hozzátartozóját ápoló juttatását a minimálbér összegére emelné – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Ungár Péter országgyűlési képviselő. A Fidesz szerint elképesztő Ungár Péter álszentsége az ápolási díjjal kapcsolatban.

Cikkünk frissült.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: a kezdeményezést annak ellenére szavazta le a kormányoldal, hogy azt első ízben a fideszes Mátrai Márta nyújtotta be a Háznak még 2004-ben, amikor pártja ellenzékben volt.

Ungár Péter kifogásolta, hogy az elmúlt négy évben nem bővült a férőhelyek száma az idősgondozásban, így a legtöbb érintett családtag számára a hozzátartozó ápolása kényszer.

A képviselő kérdést kapott arról, hogy az MSZP a párbeszédes Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt közös ellenzéki lista szükségességét hangoztatta a 2022-es országgyűlési választáson. Ungár Péter elmondta: azt javasolja a szocialistáknak, hogy kezdeményezéseiket inkább a többi párttal és ne a médianyilvánossággal közöljék.

A kispesti önkormányzat esetleges korábbi korrupciós ügyeit firtató kérdésre kijelentette: az LMP önkormányzati képviselője, Ferenczi István által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását tartják megfelelőnek az eset feltárására, ám abba még sem a Fidesz, sem a DK nem delegált tagot, így a testület nem állhatott fel.

Fidesz: Elképesztő Ungár Péter álszentsége az ápolási díjjal kapcsolatban

Elképesztő Ungár Péter és az ellenzék álszentsége és kétszínűsége az ápolási díjjal kapcsolatban – reagált a Fidesz az LMP országgyűlési képviselőjének hétfői sajtótájékoztatójára.

Közleményében a nagyobbik kormánypárt leszögezte: az ellenzék csak beszél, de amikor kellett volna, nem szavazták meg az ápolási díj emelését, helyette inkább bohóckodtak, szirénázgattak, szelfizgettek az Országgyűlésben. Hozzátették: akkor egyáltalán nem érdekelte az ellenzéket a tartósan beteg családtagjukat ápolók sorsa.

Az ápolási díj a kormány kezdeményezésére és a kormánypárti parlamenti többség támogatásának köszönhetően emelkedik és fog még emelkedni a következő években is – írták. A 2010-es 15 milliárd forintos kerethez képest jövőre 55 milliárd forintot fordítanak erre a célra, ami négyszeres növekedést jelent – mutattak rá.

Ungár Péter előzőleg arról beszélt, hogy bár a kormánypártok leszavazták, pártja a jövőben újra és újra benyújtja azt a javaslatát, amely minden, az otthonában hozzátartozóját ápoló juttatását a minimálbér összegére emelné.

A címlapfotó illusztráció.