Furcsa választ adott az MSZP a képviselőik jövedelmével kapcsolatban

 

„Olyat ne csináljunk, ami nem tuti” – ezt válaszolta az MSZP-s Nyakó István arra az emailben feltett kérdésre, amit a párt frakcióvezetőjének címzett az M1, és amiben azt kérdezték, mire fordítják képviselőik a fizetésemelésekből származó jövedelemtöbbletet. A szocialisták tavaly júliusban vállalták, hogy a megemelt bérükből származó plusz pénzt egy szolidaritási alapban gyűjtik, a párt vezetői által közölt adatok alapján azonban nem egyértelmű, hogy ez valóban megtörtént-e – számolt be az M1 Híradója.

Olyat ne csináljunk, ami nem tuti” – ezt a választ kapta az M1 Híradója az MSZP-s Nyakó Istvántól egy olyan, e-mailben feltett kérdésre, amit nem is neki, hanem a párt frakcióvezetőjének címeztek.

Az MSZP-től többször is megkérdezték, hogy képviselőik betartották-e ígéretüket és a bérnövekedésből származó jövedelemtöbbletet valóban jótékony célra fordították-e. A párttól csak azt tudták meg, hogy eddig 33 millió forintot költöttek karitatív akciókra, ám arra, hogy a pénz pontosan milyen úton jutott el a rászorulókhoz, nem kaptak választ. Az MSZP vezetői szombaton büszkélkedtek is az újságíróknak a jótékonykodásukkal.

Mivel a szocialisták a pénzek pontos útját firtató három levél közül egyikre sem válaszoltak, az M1 stábja a sajtótájékoztatón is szerette volna megtudni az MSZP politikusaitól, hogy hová és mennyi pénzt utalnak. Tóth Bertalan pártelnök azonban ezúttal is csak annyit árult el, hogy egy szolidaritási alapnak nevezett pártszámlán kezelik a pénzt, és eddig 33 millió forintot fordítottak jótékonykodásra.

Csakhogy a parlament honlapján elérhető adatok szerint a képviselőknek az elmúlt másfél évben kétszer emelkedett a fizetése: a frakcióvezetőknek 683 ezer, a frakcióvezetőhelyetteseknek 685 ezer, az országgyűlési képviselőknek pedig 241 ezer forintttal.

Ez alapján a szocialisták vállalása óta eltelt 16 teljes hónapban az MSZP frakció 15 képviselőjének összesen több mint 86 millió forintott kellett volna utalnia a párt szolidaritási alapjába.

Az 53 millió forintos különbségre Nyakó István válasza, vagyis hogy olyat „ne csináljunk, ami nem tuti” sem ad magyarázatot, ezért továbbra is megpróbálja kideríteni az M1, mire fordították a szocialista képviselők a bérnövekedésből származó jövedelemtöbbletet.