Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a botrányos kispesti hangfelvételek ügyében

 

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a kispesti Momentum és LMP Lackner Csaba ügyében. Azt szeretnék, ha a pártok képviselői közösen feltárnák a kiszivárgott felvételeken elhangzottakat és a szocialistákhoz köthető korrupciógyanús botrányok részleteit. Szerintük a Lackner-ügy hátráltatja az önkormányzat munkáját. A kerület átláthatósági tanácsnoka már próbálta kikérni a hivatal korábbi szerződéseit, de nem járt sikerrel – hangzott el az M1 Híradójában.

Viccesen megkérdezte Lackner Csabától, hogy miért nincs még börtönben – erről beszélt a XIX. kerület LMP-s önkormányzati képviselője az M1-nek. Ferenczi István kendőzetlenül részletezte, hogy szerinte szégyenteljes helyzetbe kerültek a kispestiek a kampányban kiszivárgott botrányos hangfelvételek miatt. A képviselő ezért egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Lackner-ügyben.


Minden jóérzésű kispesti embernek gondot okoz az, hogy ilyen hírek vannak rólunk, illetve konkrétan akadályozza is a munkát itt az önkormányzatban az, hogy ezzel az ügyben nem tudtunk még megnyugtatóan foglalkozni, és ezt az ügyet lezárni” – mondta Ferenczi István.

Lackner Csabáról az önkormányzati választások előtt került elő egy olyan videó, amelyen a szocialista politikus egy zacskó fehér port lóbál a kezében. Egy hangfelvételen pedig azt hangoztatja, hogy hülye az, aki az önkormányzati politikában nem tud megkeresni évi 100 millió forintot.

Vélhetően szintén ő beszél kispesti korrupciós ügyekről, gazdasági visszaélésekről és pénzek visszaosztásáról. Lackner Csabát a választások után végül kizárták az MSZP-ből, képviselői mandátumát viszont nem adta vissza.

Közben a felvételek valódiságát bizonyítja az is, hogy az MSZP-s politikus által hangoztatott jóslatok beigazolódtak – erről szintén az LMP-s képviselő beszélt.

Nyilvánvalóan felismertem Lackner Csabát a felvételeken, és az életszerűségét az elhangzottaknak alátámasztja az, hogy ugye a Kránitz úr fizetését megemelték, illetve az építéshatósági iroda éléről Guzmics úr távozott – mondta Ferenczi István.

A Momentum kispesti önkormányzati képviselője, Paróczai Anikó felidézte, hogy átláthatósági tanácsnokként kikérte az önkormányzat korábbi szerződéseit, de a vagyongazdálkodási vezető, Kránitz Krisztián ezt csak részben volt hajlandó teljesíteni.

Kaptam egy telefonhívást Kránitz Krisztiántól, hogy ő kiválasztott nekem 18 db szerződést, és beszéljük meg, hogy mikor tudunk elmenni megtekinteni. Elmentem megtekintésre, ott pedig már azt mondta, hogy 18 db szerződése van összesen a VAMÜSZ-nek 2018-ban” – mondta Paróczai Anikó.

A nyilvánosságra került felvételek tanúsága szerint Lackner Csaba és Kránitz Krisztián mellett, maga a kispesti polgármester is érintett lehetett a háttéralkukban. A vizsgálóbizottság felállítása ügyében az M1 Híradója kereste Gajda Pétert, de nem érték el.

A címlapfotó illusztráció.