A házszabály módosítása nem érinti az ellenzéki képviselők szólásszabadságát

 


A parlamenti házszabály kedden elfogadott szigorítását az ellenzéki képviselők „provokálták ki”, de a módosítás semmilyen értelemben nem korlátozza majd szabadságukat a szólás- és véleménynyilvánítás terén – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerdán az M1-en.


Hozzátette: szükséges volt a törvénymódosítás, mivel tavaly december óta az ellenzéki képviselők „botránypolitizálást” próbálnak megvalósítani az Országgyűlésben.

A törvény értelmében nem az a cél, hogy büntessék a képviselői cselekedeteket, hanem hogy megelőzzék azokat az eseteket, amelyek magukkal vonhatják a ház méltóságának rombolását, vagy az Országgyűlés plenáris ülésének ellehetetlenülését – fogalmazott Tóth Erik.

A műsorban elhangzott, hogy a parlamenti szabályok szigorítása értelmében ki lehet zárni az ülésről, sőt egy időre ki is lehet tiltani az Országházból azokat a képviselőket, akik botrányt okoznak, vagy kirívó módon megzavarják a parlamenti munkát, emellett megemelték a lehetséges pénzbüntetések összegét is.

A címlapfotó illusztráció.