Az OBH elnökéről és a médiatanács tagjairól is szavaz a Ház

 

Az Országgyűlés kedden tizenkilenc előterjesztésről dönt, majd megválaszthatja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tagjait is.

A parlament ez évi utolsó ülésének második napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, erre ezúttal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is jelentkezett.

Ezt követik a határozathozatalok, ekkor döntenek az Alaptörvény nyolcadik módosításáról, amellyel a közigazgatási bíróságok felállításának lehetőségét szüntethetik meg, ellenzéki kezdeményezésre.

Emellett bevezethetik a nagyszülői gyermekgondozási díjat, valamint módosíthatják az országgyűlési törvényt és a házszabályt, továbbá jogszabályokat változtathatnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében.

A képviselők megválaszthatják az NMHH Médiatanácsa négy új tagját, akik kilenc évig tölthetik be tisztségüket. Ezután titkos szavazással határoznak arról, hogy a – köztársasági elnök javaslata alapján – Senyei György Barna bíró kerüljön-e az OBH élére. A testület új elnökének megválasztásához a képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Az interpellációk a szavazásokat követő órában hangozhatnak el, majd a kérdések és azonnali kérdések következnek.

Az utolsó napirendi pontban a kormány által hétfőn benyújtott kulturális témájú javaslatcsomag összevont vitáját bonyolítják le, amelynek zárószavazására szerdán kerül sor.

Az Országgyűlés szerdán tizenhárom indítvány elfogadásával zárhatja idei munkáját.