A Fidesz-KDNP az összefogott ellenzékkel szemben is vezet

 

Egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz-KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, a kormánypártok politikáját továbbra is több mint 3 millióan támogatják. A hét ellenzéki pártot magában foglaló kormányellenes blokkot a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Forrás: Nézőpont Intézet

A Fidesz-KDNP a leadott szavazatok 52 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson listán. A kormánypártok népszerűsége 2019-ben végig kiegyensúlyozott volt: hónapról-hónapra minden második aktív szavazó velük szimpatizált. Az ellenzéki pártokat támogatók köre az önkormányzati választások óta stagnált, eltéréseket csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni. A hét ellenzéki erőt (Momentum, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) magában foglaló kormánykritikus oldal támogatottsága összeadva 44 százalék lenne a legvalószínűbb listás eredmény kategóriájában. Ezek alapján úgy tűnik, az ellenzéki oldal nem tudott profitálni az önkormányzati választás eredményéből az elmúlt hónapokban. Az ellenzéki erősorrendet – házon belül – jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán. Esetükben látható, hogy a párt vezető politikusainak magyar külhonban elkövetett hibái érdemben befolyásolhatták a szavazóik aktivitását. A Momentum virtuális második helyét megtarthatta, trendforduló nem következett be a párt támogatottságában, de két százalékponttal csökkent a népszerűségük az előző felméréshez képest – derül ki a felmérésből..

Csakúgy, mint 1 hónappal ezelőtt, a Demokratikus Koalíció bír a Momentumon kívül kétszámjegyű (10 százalék) támogatottsággal a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Gyurcsány Ferenc pártját a még mindig pártelnök nélkül működő Jobbik követi 9 százalékkal. Az MSZP-P szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a női társelnököt találó LMP 3 százalékos támogatottsággal bír csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom.

A címlapfotó illusztráció.