Nyugdíjemelést sürget a Párbeszéd

 

A Párbeszéd azt javasolja, hogy a legalacsonyabb nyugdíjakat néhány év alatt emeljék a létminimum szintjére, vagyis 90 ezer forintra.

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy egy nemrégiben publikált felmérés szerint a nyugdíjasok közel fele nem rendelkezik akkora tartalékkal sem, hogy kibírja, ha néhány napot késik a járandóságának a folyósítása.

A politikus hangsúlyozta, hogy olyan differenciált nyugdíjemelésre van szükség, ami a legalacsonyabb nyugdíjakat részesíti előnyben. Hozzátette, hogy a Párbeszéd ezzel párhuzamosan a legmagasabb nyugdíjakat az átlagkereset háromszorosában maximálná.


Egyúttal javasolják, hogy a nyugdíjszámítás során az állam térjen vissza a svájci indexálásra, vagyis ne csak az inflációt, de a keresetek növekedését is vegyék figyelembe.

Kérdezték arról, hogy Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő vezetőjének az önkormányzat duplájára emelte a fizetését. Burány Sándor azt kérte, hogy a kérdező a konkrét fizetésemelés ügyében forduljon Gajda Péter polgármesterhez.

Hozzátette, azt tudja, hogy a környékbeli polgármesteri hivatalokkal összehasonlítva a kispesti városházán elég keveset keresnek, ezért egy általános béremelés indokolt lenne.

Arról is kikérték a véleményét, hogy az - egy kiszivárgott hangfelvételen - „Mr. 40 százaléknak" nevezett Kránitz Krisztiánnak van-e még helye az önkormányzatnál. Burány Sándor azt felelte, nem akarja kommentálni ezeket a vádakat, amiket az érintett visszautasított.

Fidesz: Burányt a kispesti korrupt szocialisták fizetése aggasztja, nem a nyugdíjasok

Burány Sándor országgyűlési képviselő valójában nem a nyugdíjasok helyzete, hanem „a kispesti korrupt szocialisták” fizetése miatt aggódik – írta a Fidesz reagálásában.