Szijjártó: Magyarország addig blokkolja Ukrajna NATO-közeledését, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják a jogaikat

 

A NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját Magyarország akkor oldja fel, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják az ukrán nyelvtörvény előtt őket megillető jogaikat – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának szerdán a londoni NATO-csúcson.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a sajtó képviselőinek a NATO-tagállamok londoni jubileumi csúcstalálkozóján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szijjártó Péter rögzítette, Magyarország érdeke, hogy Ukrajna stabil, demokratikus és biztonságos ország legyen.  „Hiszen minél erősebb és stabilabb Ukrajna, annál jobb helyzetbe kerülhetnének a kárpátaljai magyarok” – tette hozzá.

A miniszter felidézte: a kárpátaljai magyarok jogait még az előző elnök alatt súlyosan megsértették, és az utóbbi időszakban rejtett módon, az ukrán titkosszolgálat bevetésével tovább nőtt rajtuk a nyomás.

Szijjártó Péter leszögezte: többször világossá tették az ukrán félnek, hogy Magyarországnak akkor lesz lehetősége feloldani a NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják pontosan azokat a jogokat, amelyek az ukrán kisebbségi és nyelvhasználati törvény életbe lépese előtt megillette őket.

Nem kérünk semmi plusz, nem kérünk többletjogokat a kárpátaljai magyaroknak, csak azokat, amelyekkel korábban rendelkeztek ”– összegzett Szijjártó Péter azt is megjegyezve, hogy egészen addig nem oldják fel a magyar vétót.