Mandiner: Hasonlóak Czeglédy és az Ördög ügyvédje írásai

 

Kísérteties a hasonlóság Gyurcsány Ferenc ügyvédje, Czeglédy Csaba és a magát Ördög ügyvédjének nevező blog szerzőjének írásai között, legalábbis ami a helyesírási hibákat és a jellegzetes szófordulatokat illeti. Az összehasonlítást a Mandiner végezte el, amely az olvasókra bízza a következtetések levonását. Az elmúlt napokban egyre több jel utalt arra, hogy a Borkai-ügy kirobbantása DK-s körökből indulhatott.

Hasonló helyesírási hibák és kísértetiesen egyforma szófordulatok jellemzik a Borkai-botrányt kirobbantó blogger bejegyzéseit és Gyurcsány Ferenc költségvetési csalással vádolt ügyvédjét, Czeglédy Csabát – írta a Mandiner egy általuk készített elemzésre hivatkozva.

A Mandiner gyűjtéséből kiderült például, hogy mindketten elrontják az ikes-igék ragozását egyes szám első személyben.

A magát Ördög ügyvédjének nevező blogger például a „meglepődni” igét használja rosszul: „meglepődöm” helyett „meglepődöket” ír. Ugyanezt a típusú hibát követi el Czeglédy Csaba is a „megszökni” ige használatakor. A „megszököm” helyett a „megszökök” szót használja.

Mindketten előszeretettel írják le a manapság már csak nagyon ritkán használt „mihelyst” kötőszót, pedig ez a régi népies kifejezés szinte teljesen kikopott a mindennapi nyelvhasználatból.

Czeglédy Csaba és az Ördög ügyvédje is felcseréli a „bort iszik és vizet prédikál” közkedvelt mondás két részét úgy, hogy a „vizet prédikál” részt teszik előre.

Szövegeikben gyakran előfordul például a „győri polip”, viszonylag ritkán használt szókapcsolat, valamint a szintén nem túl gyakori „pincsikutya” kifejezés is.

Mindketten gyakran használják például a „nincs itt semmi látnivaló”, és az „így mulat egy magyar úr” szófordulatokat. Bejegyzéseiket pedig volt, hogy mindketten a „szolgálati közlemény” felkiáltással kezdték.

A Mandiner megjegyezte: mindenkinek saját megítélésére bízzák, hogy az egyezések a véletlen műve, vagy annál többről lehet szó.

Bár Czeglédy Csaba korábban tagadta, hogy ő lenne a Borkai-botrányt kirobbantó blogger, sajtóhírek szerint nem kizárt, hogy a szálak mégis a szombathelyi DK-hoz és Gyurcsány Ferenc ügyvédjéhez vezetnek.

A Pesti Srácok szerint például az Ördög ügyvédje Facebook-bejegyzéseinek népszerűsítését ugyanaz a személy finanszírozhatta, aki a szombathelyi fideszes polgármesterjelölt elleni lejárató kampányokat fizette. Ő egy bizonyos Horváth Csaba, akivel Czeglédy Csaba a választás után együtt ünnepelte a szombathelyi baloldali győzelmet.

Gyurcsány Ferenc szintén tagadta, hogy köze lenne a botrány kirobbantásához, azonban nemrég kiderült: a DK egyik volt képviselőjelöltjét gyanúsítják azzal, hogy megzsarolta Borkai Zsoltot a felvételekkel. Póczik József tagadta, hogy bárkit megzsarolt volna, azt viszont elismerte, hogy a felvételek miatt valóban találkozott a volt polgármesterrel.