Kovács Árpád: Kiemelt elismerést kell kapniuk a sokgyermekes családoknak

 

„Meg kell teremteni a sok gyermeket felelősen vállaló családok kiemelt társadalmi–gazdasági elismerésének körülményeit” – mondta a Költségvetési Tanács elnöke hétfőn Budapesten.

Kovács Árpád a Jövőnk a gyermek – Adalékok a népességgyarapodás társadalmi programjához című kiadvány bemutatóján fontosnak nevezte, hogy javuljon a gyermekvállalási hajlandóság Magyarországon.

Ehhez azonban nem elegendők a gazdasági ösztönzők vagy a legkülönbözőbb kormányzati programokban megjelenő anyagi támogatások – tette hozzá.

Évente több tízezerrel több magyar hal meg, mint amennyi születik

Kovács Árpád közölte, évente több tízezerrel több magyar hal meg, mint amennyi születik, a generációk között új feszültségek jelentek meg, a család szerepe, védelmet nyújtó ereje pedig halványul.

A Gyermek- és Családbarát Magyarországért Alkotóműhely gondozásában megjelent tanulmánykötetet méltatva sürgette a népességfogyás okainak feltárását.

A mintegy 400 oldalas könyv jelentőségét úgy érzékeltette, sohasem volt annyira sürgető, hogy egy széles társadalmi konszenzuson alapuló, társadalmi konszenzushoz vezető, szemléletváltozáshoz is hozzájáruló munka szülessen, mint most.

A kormány családtámogatási programjára utalva azt mondta, hogy a népességfogyás közös kibeszélésének és gondolati konszenzusának hiányában a megvalósuló intézkedések – mint fogalmazott – a még oly sok pénz sem adhat önmagában megoldást.

A javaslatok között szerepelt a hivatásos szülők életmodelljének bevezetése is

Kovács Árpád figyelmeztetett: nincs több vesztegetni való idő, hiszen ha nem születnek további érdemleges intézkedések, belátható időn belül súlyosan károsodik, emberi erejét vesztheti az ország.

Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének A demográfiai kihívás, mint a versenyképesség meghatározója című előre megírt előadását az eseményen Báger Gusztáv, az MNB Monetáris Tanácsának tagja ismertette.

A globális és magyarországi népesedési tendenciákat és kilátásokat is bemutató prezentáció megállapítása szerint a versenyképességi fordulat egyik kulcseleme a demográfiai fordulat. Ennek feltétele, hogy 2030-ig évente 2000 gyermekkel növekedjen az újszülöttek száma Magyarországon. Az előadás a többi között javaslatot tesz az állami családtámogatások elköltési hatékonyságának további növelésére.

A jegybank elnöke további javaslatokként fogalmazta meg egyebek mellett az egészségügy családbarátabbá tételét, a mesterséges megtermékenyítés nagyobb támogatását, a gyermekvállalást gátló betegségek jobb megelőzését, a gyes és a gyed növelését, a részfoglalkoztatás támogatását, valamint a bölcsődei, óvodai férőhelyek számának további bővítését is.

Báger Gusztáv, a bemutatott kötet egyik társszerkesztőjeként szólt arról, hogy reményei szerint a tanulmánygyűjtemény jobbító szándékú elemzései és javaslatai elősegíthetik a gyermekvállalást és a családi élet gazdagítását, a nemzet megmaradását. Kiemelt célnak nevezte továbbá a 35 évesnél idősebb szülőképes nők gyermekvállalásának ösztönzését is. A javaslatok között szerepelt a hivatásos szülők életmodelljének bevezetése is.