LMP: A klímavészhelyzethez kötődik a zöld népszavazás első kérdése

 

A klímavészhelyzettel kapcsolatos az LMP társelnöke által a napokban kezdeményezett zöld népszavazás első kérdése – jelentette be vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője.

Közlése szerint ennek célja, hogy minden beruházásnál figyelembe kelljen venni, milyen konkrét hatással lesz az a klímaváltozásra, az üvegházhatású gázok kibocsátására.

Hangsúlyozta: a ma élők alkotják az utolsó generációt, amely aktívan és érdemben tehet a klímaváltozás legszörnyűbb hatásainak elkerüléséért, ezért minden semmittevéssel töltött hónappal, évvel még drasztikusabbak lesznek a jelenség hatásai.

A kormány magatartását a kérdésben szerinte egyszerre jellemzi a semmittevés, a sunnyogás és az össze-vissza beszélés, ez pedig azt jelenti, hogy nem végzik el a szükséges munkát a klímaváltozás mérséklésére és azért, hogy felkészüljenek a hatásaira.

Kérdésre válaszolva Ungár Péter arról beszélt: formális egyeztetések nem, informálisak azonban voltak más pártokkal a népszavazási kezdeményezés támogatásáról, hozzátéve, véget ért az az ellenzéki időszak, hogy én informális egyeztetésekről a sajtót fogom tájékoztatni.

Lényeges pontnak azt nevezte, hogy minél többen nyilváníthassanak véleményt, pártkötődéstől függetlenül, azok, akiknek fontos a klímaváltozás elleni harc.

Kendernay János, az LMP társelnöke öt népszavazási kérdést nyújtott be pénteken a Nemzeti Választási Bizottságnak hitelesítésre. A párt már akkor jelezte közleményében: ezeket további pontok követik, de közös gondolkodásra is hívják az embereket arról, milyen további kérdésekkel lehetne egy új, zöld irányba állítani Magyarországot.