A DK-hoz közel állókhoz vezethetnek a Borkai-ellenes kampány szálai

 

Egyre több jel utal arra, hogy Gyurcsány Ferenc pártjához, a Demokratikus Koalícióhoz közel álló személyiségek indították el a Borkai Zsolt lemondásához vezető lejáratókampányt. A legnagyobb közösségi oldal fizetett politikai hirdetései például arra utalnak, hogy a magát ördög ügyvédjének nevező, minden bizonnyal kitalált személynek már lehet gyakorlata hasonló akciókban – közölte az M1 Híradója.

Szombathelyre vezethetnek a Borkai-ügy szálai – erről írt a Pesti Srácok. A lap szerint az ördög ügyvédje Facebook-bejegyzéseinek népszerűsítését ugyanaz a személy finanszírozta, aki a szombathelyi fideszes polgármesterjelölt elleni lejárató kampányokat is. A lap szerint mindez a Facebook-hirdetési adataiból derül ki, a politikai tartalmú fizetett posztok részletei ugyanis nyilvánosak.

Ezek alapján az ördög ügyvédje nevű közösségi oldalról két fizetett hirdetést adtak fel: egyet aznap, amikor elindult, egyet pedig a napokban, amikor zsarolás gyanúja miatt őrizetbe vették a botrány több szereplőjét.

Mindkét hirdetés finanszírozója Horváth Csaba volt.

Ez pedig alapjaiban cáfolja meg az ördög ügyvédjének bemutatkozóját, miszerint ő egy megfélemlített, kiszállni akaró jogász a volt győri polgármester ismerettségi köréből.

Bár több száz Horváth Csaba nevű felhasználója van a Facebooknak, a lap szerint gyanús, hogy a választási kampányban a szombathelyi fideszes polgármesterjelöltet, Balázsy Pétert gyalázó, lejárató oldal finanszírozója is egy Horváth Csaba nevű ember.

Az adatok szerint egyébként több mint félmillió forintot fizetett a posztokért a választások előtti hetekben.

A Pesti Srácok szerint az is egybeesés, hogy Gyurcsány Ferenc ügyvédje, Czeglédy Csaba volt az, aki a választást követően

együtt ünnepelte a szombathelyi baloldali győzelmet egy Horváth Csaba nevű emberrel.

Czeglédytől Csabától egyébként az ilyen kampánymódszerek nem idegenek. 2013-ban is egy lejárató videofelvétellel kampányolt a Fidesz ellen a helyi választáson, és aktívan részt vett a győri DK-s jelölt kampányában is. Az ügyben az M1 kereste Czeglédy Csabát, de az M1 Híradójáig  nem reagált a Pesti Srácok felvetéseire.

Más szálak is Gyurcsány Ferenc pártjához vezethetnek. A DK volt képviselőjelöltjét, Póczik Józsefet gyanúsítják azzal,

hogy megzsarolta Borkai Zsoltot a felvételekkel.

Az egykori labdarúgó 2014-ben a DK színeiben indult Győrben. Sajtóhírek szerint ő volt az egyik közvetítő, akin keresztül az ördög ügyvédje blog szerzője 10 millió forintot kérhetett Borkai Zsolttól és Rákosfalvy Zoltán győri ügyvédtől a felvételekért. Erről az RTL Híradó szerint egy hangfelvétel is tanúskodik, amelyen állítólag Póczik József beszél Puska Péterrel, Rákosfalvy Zoltán munkatársával.

A felvételek tanúsága szerint Póczik József egy közvetítővel állhatott kapcsolatban, akit – ahogy a hanganyagon elhangzik – rendkívül jól ismerhetett. Ez a közvetítő azonban akár a felvételeket birtokló blogszerző is lehetett.

Póczik József volt válogatott labdarúgónál a központi nyomozó iroda munkatársai tartottak házkutatást, majd zsarolás és más bűncselekmények gyanújával előállították és kihallgatták. A volt labdarúgó az ATV-ben tagadta, hogy bárkit megzsarolt volna, azt viszont viszont elismerte, hogy a felvételek miatt valóban találkozott a volt polgármesterrel.

A címlapfotó illusztráció.