Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a klímavédelmi konzultáció miatt

 

Az Európai Bizottsághoz fordul a Demokratikus Koalíció (DK), mert szerintük a kormány elsunnyogta a klímavédelmi konzultációt – közölte a párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Barkóczi Balázs bírálta, hogy a kormány csak egy hetet adott arra, hogy a magyar emberek elmondhassák a véleményüket a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról.

Hozzátette, a kormányzat ezúttal nem érezte szükségét, hogy óriásplakátokon és közpénzből fizetett hirdetésekben hívja fel a lakosok figyelmét az éppen aktuális konzultációra, mint tették azt a csak az ő fejükben létező Soros-tervvel kapcsolatban.

Felidézte, a DK hiába kérte a konzultációs határidő hosszabbítását, a kormányzat ezt egy kamukifogással lesöpörte az asztalról. „Felháborítónak tartják, hogy a magyar kormány egy sebtében lezavart, és jól eldugott konzultációval gondolta teljesíteni a minden uniós tagországra nézve kötelező feladatát” – mondta.

Hozzátette, Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja az Európa Bizottsághoz fordul, hogy az uniós jogok érvényesítését nyomon követő szerv folytassa le a konkrét intézkedésekről szóló valódi konzultációt a magyarokkal.

Barkóczi Balázs azt mondta, a kormány arra hivatkozik, hogy nem nemzeti, csupán társadalmi konzultációról van szó, ezért nem is kell széles körben meghirdetni, csakhogy ez nem igaz. „A már tavaly decemberben elfogadott uniós rendelet széleskörű és konkrét intézkedésekről szóló konzultációt ír elő, amit a többi uniós tagország a nyár folyamán már elkezdett” – mondta.

A 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról szóló kérdőívet a kormany.hu oldalon tették közzé november 18-án, azt hétfőn 12 óráig lehetett kitölteni. Ellenzéki pártok nyilatkozataira az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnap azt közölte, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettek eleget.

Az MTI ezzel kapcsolatos felvetésére Barkóczi Balázs úgy reagált, az is előírás volt, hogy a konzultációt széles körben kell lefolytatni, ami szerinte nem teljesült.

A szóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy vajon hősnek tekinthető-e az, aki kompromittáló felvételekkel zsarol meg egy polgármestert, azt mondta, a zsarolás mint bűncselekmény mélyen elítélendő, ugyanakkor az, aki a felvételek nyilvánosságra hozásával hozzájárult ahhoz, hogy leleplezze, Győrben milyen korrupciós ügyek történtek, hősnek tekinthető, sőt, állampolgári kötelességét teljesítette.

Azzal összefüggésben, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvételen – amin arról beszélnek, hogy a volt győri polgármester kompromittáló fotóiért pénzt kérnek -– egy volt válogatott labdarúgó, volt DK-s politikus hallható, azt mondta, a felvételek készültekor a férfi már nem volt tagja pártjuknak, a felvételen hallható másik hang pedig egy olyan emberé, akit bilincsben vittek el a Quaestor-ügy miatt.