A Kúria dönt a roma szervezetek NVB elleni beadványáról

 

A Kúria három napon belül dönt a roma szervezetek kifogásáról, amit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellen nyújtottak be, amiért az NVB elnöke december 3-ára hívta össze az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alakuló ülését.

A roma országos nemzetiségi választás eredménye szerdán emelkedett jogerőre, miután a Kúria elutasította az NVB eredménymegállapító határozata ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet. A képviselők hétfőn vehetik át mandátumukat, az NVB elnöke pedig december 3-ára hívta össze a negyvenhét tagú országos önkormányzat alakuló ülését.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos nemzetiségi önkormányzat testületének alakuló ülését az NVB elnöke hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Mivel november 3-án tartották a roma nemzetiség országos választásának megismételt szavazását Sárkeresztúron, a harminc napos határidő ettől a naptól számítódik.

Az NVB elnökének döntése ellen pénteken a Fiatal Romák Országos Szövetsége elnöke nyújtotta be, egyetértésben a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezetével és a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezetével. Ebben Farkas László arra hivatkozik, semmi sem indokolja az önkormányzat késleltetett megalakulást, és kéri, hogy az elnök a mandátumátadás napjára hívja össze az alakuló ülést.

Jelezte, amennyiben ez nem történik meg, úgy demonstrálni fognak az NVB székháza előtt, mert az időhúzás nemcsak erkölcsi, hanem anyagi károkat is okoz az ORÖ-nek.

A Nemzeti Választási Iroda közölte, a beadványt pénteken továbbították a Kúriára.