A parlamenti botrányok megfékezéséről szóló vita újabb ellenzéki botrányhoz vezetett

 

A trágárságnak, az ocsmányságnak és a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben – ezt mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben, ahol elkezdődött a házszabály szigorításáról szóló vita. A kormánypártok szerint nem lesznek új szabályok, ami eddig tilos volt, ezután is tilos lesz, viszont az elmúlt hónapok botrányai miatt emelik a büntetési tételeket, hogy legyen visszatartó ereje a szankcióknak. Az ellenzék szerint el akarják őket hallgattatni – közölte az M1 Híradója.

Tavaly decemberben a parlamentben korábban nem látott stílusban és eszközökkel: sípokkal, szirénával, időnként üvöltözve, máskor pedig nevetgélve próbálta megakadályozni több ellenzéki frakció képviselője, hogy elkezdődjön az Országgyűlés ülése. Bevallottan azt akarták elérni, hogy ne lehessen szavazni a munka törvénykönyvének módosításáról.

Idén októberben a volt LMP-s, most független képviselő, Hadházy Ákos trágár feliratú táblát tartott fel az ülésteremben. Az Országgyűlés elnöke figyelmeztette a politikust.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalását zavarta meg (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A parlamenti szabályok szigorítása hétfőn is napirendre került a parlamentben. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője a miniszterelnökhöz intézett kérdésében

kritizálta a javaslatot.

Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta, az ellenzék trágárságot, rendbontást és agressziót hozott be az ülésterembe, ami nem jó.

1990 óta egyetlen politikai ciklusban sem történt olyan, hogy az Országgyűlés törvényes működését megakadályozzák” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerdán a parlamentben az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények, valamint a házszabály módosítását kezdeményező javaslatok vitájában. Kocsis – aki egyik előterjesztője az indítványoknak – azt mondta, a trágárságnak, az ocsmányságnak és a rendzavarásnak nincs helye az Országgyűlésben.

Az ellenzék bosszúnak tartja a módosítást

Bosszúnak, illetve egy bosszúhadjárat részének tartják az ellenzéki képviselők a parlament által szerdán tárgyalt országgyűlési házszabály-módosítást.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint a kormánypártok kitiltásokkal fenyegetőznek, ha úgy gondolják, a képviselők rosszul viselkednek.

A tervezett intézkedések sok esetben ellehetetlenítik a képviselői munkát” – reagált az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan. Hozzátette, a fegyelmi büntetések nincsenek összhangban a korábbi szabályokkal.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerint

megpróbálják megfélemlíteni az ellenzékieket.

Az LMP frakcióvezetője szerint hazugságra épül a javaslat. Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott, „a nemzeti érdek képviselete a házszabálynál is fontosabb”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt mondta, „az ellenzék összekovácsolódott, megerősödött, hiába próbálják lejáratni ezt az egységet”.

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka azt mondta, a magyar parlamentben nem lehet helye ocsmány beszédnek és obszcén szövegek felmutatásának, se verbális, se fizikai agressziónak. Hozzátette, az eddigi szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért van szükség a büntetési tételek jelentős emelésére.

Újabb ellenzéki botrány

A parlamenti botrányok megfékezéséről szóló vita újabb ellenzéki botrányt hozott. Ezúttal a Jobbik frakcióvezetője zavarta meg az Országgyűlés ülését. Jakab Péter pártja vezérszónokaként szólalt fel a parlamenti rend szigorításáról szóló általános vitában. Azt mondta, szeretné tudni, hogy milyen büntetésekre számíthat a házszabály módosítása után.

Ezután beült Orbán Viktor székébe. Az ülést emiatt meg kellett szakítani. A jobbikos politikus az Országgyűlés alelnökének többszöri figyelmeztetésére sem volt hajlandó felállni a székből.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az Origo ezzel kapcsolatban azt írta, Jakab Péter már nem csinál titkot belőle, hogy hatalomra vágyakozik, pedig még saját pártjában sem sikerült elérnie, hogy pártelnök legyen.

Az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatójukon

nem ítélték el a Jobbik frakcióvezetőjének akcióját.

Azt mondták, egységes véleményt képviselnek a törvénymódosításról. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, büszke a korábbi ellenzéki rendzavarásokra.

Nem méltó a viselkedés az Országgyűléshez

A kormánypártok szerint kiderült, hogy a házszabály szigorítására szükség van, mert világosan látszik, hogy az ellenzék milyen módszerekkel végzi a parlamenti munkáját. Kocsis Máté azt mondta, Jakab Péter deviáns és provokatív módon viselkedett, amely nem méltó az Országgyűléshez. Hozzátette, az is világossá vált a szerdai vitában, hogy az ellenzék ragaszkodik az erőszak jogához, és meg akarja úszni a büntetéseket, de az Országgyűlés tekintélyét minden eszközzel őrizni kell.