Elemző: Várhelyi Olivér az EU nyugat-balkáni bővítéséért fog dolgozni

 

A Nézőpont Intézet elemzője szerint Várhelyi Olivér az Európa Bizottság (EB) bővítési portfólióra szánt magyar biztosjelöltje a következő öt évben azt fogja képviselni, hogy az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése megvalósuljon.

Tóth Erik az M1-en hétfőn úgy vélekedett, Várhelyi Olivér ezt annak érdekében teszi majd, hogy a térség a migráció és az egyéb destabilizáló tényezők alól mentesüljön. Az elemző szerint ez a magyar nemzeti érdek is.


Ugyanakkor megjegyezte, ezt így nem lehet ma kimondani Európában, mert – mint ahogy azt korábban láttuk – összeférhetetlenséget feltételez.

A Várhelyi Olivérrel kapcsolatban tett ellenzéki kijelentéseket Tóth Erik úgy kommentálta, hogy professzionális politikusok ilyen kijelentéseket nem tesznek és különösen nem politizálnak a magyar nemzeti érdekekkel szemben.

Egyúttal azt prognosztizálta, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők a következő években mindent meg fognak tenni, hogy Várhelyi Olivér és a magyar kormány közvetett érdekérvényesítő képességét megpróbálják csökkenteni.

Ezek az akciók eddig sem voltak sikeresek és ezután sem lesznek azok” – hangoztatta az elemző.