Félévi tiszteletdíj bánhatja a képviselői kihágást

 

Nem lehet az Országgyűlés stílusa a trágárság és az erőszak, az pedig gyanús, hogy az ellenzék ragaszkodik ehhez – ezt mondta Kocsis Máté a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője a parlamenti szabályok szigorításával foglalkozó törvényjavaslattal kapcsolatban úgy fogalmazott: az eddigi fegyelmi szabályoknak nem volt elég visszatartó ereje, a tiszteletdíj csökkentését a képviselők mellényzsebből kifizették – hangzott el az M1 Híradójában.

Tavaly decemberben a magyar parlamentben korábban nem látott stílusban és eszközökkel, sípokkal, szirénával, saját testükkel, időnként üvöltözve, máskor nevetgélve próbálta megakadályozni több ellenzéki frakció, hogy elkezdődjön az Országgyűlés ülése. Bevallottan azt akarták elérni, hogy ne lehessen szavazni a munka törvénykönyvének módosításáról. Többen az interneten is élőben közvetítettek.


Idén októberben a volt LMP-s képviselő, Hadházy Ákos trágár feliratot tartalmazó táblát tartott fel az ülésteremben. Az Országgyűlés elnöke figyelmeztette a politikust.

Hadházy Ákos magatartását egyetlen európai törvényhozás sem tolerálta volna – erről már a Fidesz frakcióvezetője beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Kocsis Máté ezt annak kapcsán mondta, hogy a Fidesz-KDNP szigorítaná a parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályokat. A héten benyújtott indítványt több ellenzéki párt is bírálta, mert szerintük csorbítja a jogaikat.

A javaslat szerint akár hat havi fizetését is elveszítheti az a képviselő, aki fizikai erőszakot alkalmaz, vagy akadályozza a parlamenti ülést. A Fidesz szerint az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek már nincs visszatartó ereje, az érintettek mellényzsebből kifizették.

Kocsis Máté beszélt arról is, hogy a javaslat egy másik pontja gátat szabna annak is, hogy a képviselők az igazolványukat lobogtatva, nyilvánvalóan provokatív szándékkal berontsanak állami szervek épületébe. Példaként a közmédia épületében tavaly decemberben történteket említette.

Ha a javaslatot elfogadja az országgyűlés, a képviselők csak előzetesen egyeztetett módon kérhetnek majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől.