Külhoni autonómia-törekvések támogatása mellett a Jobbik

 

A Jobbik kezdettől fogva támogatja az elszakított magyarság törekvéseit, azokat a szándékokat, amelyek az autonómiára, az önrendelkezés megteremtésére vonatkoztak – mondta Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése utáni sajtótájékoztatón.

Sneider Tamás – aki szavai szerint részben az ellenzék véleményét is tolmácsolta – kiemelte, ma már nem a Jobbik az egyetlen olyan politikai szerveződés, mozgalom, amelyik vallja a fentieket, hanem már a baloldali politikai pártok is ezt programjuk részévé tették.

Állást foglaltak amellett, hogy ösztönözzék a kormányt, minél inkább álljon ki az elszakított területek autonómia-törekvéseiért.

Hozzátette, talán az erdélyi magyarság az egyetlen olyan elszakított nemzetrész, amelyik évtizedeken keresztül meg tudja őrizni arányát Erdélyen belül. A többiek esetében még fontosabb, hogy az autonómia, önrendelkezés valamely formája létre jöhessen.

Ausztriát hozta példaként, amely nagyon hatékonyan fel tudott lépni Dél-Tirol esetében. Ehhez hasonló erőteljes nyomásra van szükség a nemzetközi fórumokon – jelezte.

Kitért arra is, hogy fontosnak tartják, hogy remények szerint elindul a Nyugat-Balkán csatlakozási folyamata, ezt támogatják. Ennek keretében látnak lehetőséget, hogy az önrendelkezés és az autonómia kérdése újból előtérbe kerülhessen Délvidék, Vajdaság tekintetében. Örülnek, ha Várhelyi Olivér lesz, aki ebben a kérdésben eljárhat, segítheti ezt a folyamatot – tette hozzá. Kiemelte, ez független az egyéb belpolitikai kritikai észrevételeiktől.

Kérdezték a Momentum szlovákiai fellépéséről is, Sneider Tamás azt mondta, nem tartják szerencsésnek, hogy nem egy magyar párt mellett kampányolt a momentumos Donáth Anna. Ki lehet fejezni a pártszimpátiát bárkivel szemben, ez mindenkinek szíve-joga, de, hogy szavazás esetén ne magyar tömörülés mellett álljanak ki, azt a MÁÉRT egyetlen résztvevője sem támogatta – rögzítette.