Aggódik a Diaszpóra Tanács a szűk látókörű pártpolitika miatt

 

A Magyar Diaszpóra Tanács aggodalommal tekint arra az új keletű jelenségre, amelynek révén egyes magyarországi politikai pártok a szomszédos államokban rendre olyan politikai erőket támogatnak, amelyek tagadják a nemzetet, a nemzeti kisebbségek jogait – olvasható a testület IX. plenáris ülésén elfogadott zárónyilatkozatában, amelyet csütörtökön juttatott el a nemzetpolitikai államtitkárság.

Kiemelték, ez a szűk látókörű, szélsőségesen liberális szemlélet ellentétes az összmagyar nemzeti értékekkel és érdekekkel.

A tanács a zárónyilatkozat szerint örömének ad hangot amiért az Országgyűlés 2018. decemberi döntésével a diaszpórában élő, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyarság is részt vehetett az idei európai parlamenti választásokon, ezáltal pedig Európa és benne nemzetünk sorsának alakításában.


Hangsúlyozták, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program folyamatos, mégis mindig megújuló szakmai segítséget biztosít a diaszpóra magyarsága szervezetei számára és, hogy a megfogalmazott kéréseknek megfelelően 2020-tól a déli félteke országaiban is kilenc hónapra emelkedik az ösztöndíjasok külföldi programszakasza.

Ez a diaszpóraszervezetek kérésének megfelelő időzítéssel, márciusban kezdődik. Javasolják, hogy az ösztöndíjasok külhoni programszakasza – fogadószervezeti kérés esetén – a jövőben is alkalmazkodjék a nyári táborok tervezett dátumához.

Folytatódik a Kőrösi Csoma Sándor Program egyházi ösztöndíjasainak tevékenysége

A tanácskozás résztvevői üdvözlik, hogy folytatódik a Kőrösi Csoma Sándor Program egyházi ösztöndíjasainak tevékenysége, akik egyre nagyobb részt vállalnak a külhoni magyarság hitéletének és az anyanyelvű vallásgyakorlás lehetőségeinek segítésében.

Örömüknek adnak hangot amiért a Mikes Kelemen Program keretén belül 2019-ben Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, valamint Európából Magyarországra érkeztek a tavalyi évben összegyűjtött hagyatékok. Szorgalmazzák a program folytatását a kiemelkedő értékeket képviselő anyagok feldolgozása és hazaszállítása érdekében.

Üdvözlik, hogy a Rákóczi Szövetség által működtetett Diaszpóra Program új tartalmakkal gazdagítva és újabb célcsoportokat megszólítva egyre nagyobb népszerűségnek örvend a diaszpóra magyar fiataljainak körében. Javasolják a jelentkezésnél a korhatár felemelését a program által célzott korosztály hatékonyabb megszólítása érdekében.

Üdvözlik a diaszpórában működő cserkészet kiemelt támogatásának folytatását

A résztvevők a nyilatkozatban üdvözlik a diaszpórában működő cserkészet kiemelt támogatásának folytatását, a Külhoni Magyar Cserkészszövetség lehetőségeinek kiszélesítését, a cserkészparkok és iskolatáborok számának gyarapítását, valamint egyre több helyszínen történő megvalósítását, mely számottevő lehetőséget biztosít a magyar diaszpóra fiataljai számára magyar identitásuk és a köztük lévő kapcsolatok megerősítésére.

Üdvözlik a 2017-ben Budapesten elindított Hétvégi Magyar Iskolák Találkozójának folytatását is, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, valamint egyedülálló lehetőséget biztosít a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák vezetői számára az információcserére, továbbá a gyermekfoglalkoztató intézmények, szervezetek közötti szakmai együttműködések kialakítására.

A testület javasolja egy egységes, mindenki számára elérhető, online tananyagot és módszertani segédletet, valamint a kapcsolódó, ajánlott irodalmat is tartalmazó internetes felület létrehozását, amely a hétvégi magyar iskolák szakmai, módszertani fejlődéséhez és a külhoni gyermekek nemzeti identitásának erősítéséhez járul hozzá.

Támogatják, hogy a diaszpórában és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok jobban megismerjék egymást és Magyarország kulturális kincseit a Diákok Határok Nélkül (Students Without Boundaries program - Magyarságismereti Mozgótábor) és a ReConnect Hungary - Magyar Birthright Program keretében - áll a zárónyilatkozatban.