Szélsőjobboldali botrányokba keveredett jobbikos politikust támogatnak az ellenzéki pártok

 

Tíz településen ismétlik meg vasárnap részben vagy egészben az önkormányzati választást. Az egyik helyszín Jászberény, ahol polgármestert választanak. Az ellenzéki pártok egy civil egyesület színeiben induló, korábban szélsőjobboldali botrányba keveredett jobbikos jelöltet támogatnak. A Momentum és Karácsony Gergely is videóüzenetet küldött a jászberényieknek. A kormánypártok szerint az „álcivil jelölt” visszahozná a régi baloldali embereket, mint ahogy az a fővárosban is történik – hangzott el az M1 Híradójában.

Csaknem egy hónappal a választás után még mindig plakátok lepik el Jászberény utcáit. Nem hanyagságról van szó, a városban vasárnap megismételt választást tartanak. Október 13-án ugyanis az összellenzéki jelölt mindössze 14 szavazattal győzött, a választási bizottság szerint pedig súlyos jogsértések történtek, amelyek a választás eredményét is befolyásolhatták.

A Magyar Nemzet szerint a városban az ellenzék a korábbihoz képest is költségesebb kampányt csinált a jobbikos Budai Lórántnak. Budai Lóránt az a jobbikos képviselő akiről tavaly derült ki, Adolf Hitlertől és a magyarországi nyilasterror vezetőjétől, Szálasi Ferenctől származó idézeteket népszerűsített közösségi oldalán.

A háborús bűnök elkövetése miatt halálra ítélt szélsőjobboldali Szálasi Ferencet például Magyarország nemzetvédőjének nevezte.

Budai Lóránt most azt mondta, nincs miért magyarázkodnia, mert azt nem írta oda, hogy kitől származnak az idézetek.  Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese pedig azzal védekezett, hogy nem is tudja, miről van szó.

Budai Lórántot Karácsony Gergely vezetésével a teljes ellenzék támogatja, beleértve a liberális eszméket hirdető Momentumot is. Fekete-Győr Andrást szombaton személyesen is várták Jászberénybe, hogy kampányoljon a Hitler és Szálasi idézeteket népszerűsítő politikus mellett. A Momentum elnöke az M1 Híradójának értesülései szerint csak azért nem ment el, mert egy sztrájk miatt külföldön ragadt.

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke ugyanakkor videóüzenetben biztosította támogatásáról Budai Lórántot. A Momentum korábban amögé a Kulcsár Gergely mögé is beállt, aki néhány éve beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna parti cipők egyikébe, és „kamukausztnak” nevezte a zsidóság elleni népirtást.

A Momentum még akkor is tagadta, hogy támogatnák az antiszemita botrányba keveredett Kulcsár Gergelyt, amikor a politikus az ellenzék közös jelöltje volt Debrecenben. A botrány miatt végül visszaléptették politikust és a Jobbik szorított neki helyet a párt Hajdú-Bihar megyei listáján.

Jelenleg azonban nincs jele annak, hogy a Momentum kihátrálna a szélsőjobboldali üzeneteket hirdető jászberényi ellenzéki jelölt, Budai Lóránt mögül.