Kovács Zoltán: Ha nem védjük Európa határait, Európa létezésének alapjait veszélyeztetjük

 

Ha nem védjük Európa határait, Európa létezésének alapjait veszélyeztetjük – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1-en.

Kovács Zoltán Orbán Viktor magyar kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti tárgyalását értékelve leszögezte, Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt.


Kifejtette, Törökország türelmének és erőfeszítéseinek is vannak határai.

Ha Törökország és más országok nem arra törekszenek, hogy az embereket saját lakóhelyére vigyék vissza, ha Európa felé nyitják ki a kapukat, az beláthatatlan következménnyel járna. Magyarország megerősítette a határvédelmet, kerítés épült, megerősítette a jogi határzárat is, de senki nem szeretné újra átélni azt, ami 2015-ben volt” – tette hozzá.

Az üzenet, hogy Magyarország képes megvédeni határait, azt is üzeni, hogy elkötelezettek vagyunk a schengeni szerződés mellett – szögezte le az államtitkár, megjegyezve, hosszú éveken át gürcöltünk, hogy bekerüljünk a schengeni rendszerbe, ha viszont Törökország Európa felé nyitja meg kapuit, többek között a szabad utazás lehetősége is veszélybe kerül.

Kovács Zoltán kiemelte, a magyar kormány vezérelve, hogy a Berlin–Moszkva–Ankara–Isztambul háromszögben mindhárom nagyhatalommal jó kapcsolatot kell ápolni.