Így reagált a DK és az LMP a török elnök látogatására

 

A Demokratikus Koalíció szóvivője Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti látogatására reagálva szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarország „a félázsiai diktátorok átjáróházává vált”, és egy „háborús bűnös szabadon grasszálhat Budapesten”. Az LMP pedig a török elnök látogatása kapcsán hangsúlyozta: a kormány ne támogasson háborús bűnöket!

DK: Szégyen, hogy Magyarország a félázsiai diktátorok átjáróházává vált

Barkóczi Balázs a Facebookon közvetített csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: „a DK szégyennek tartja, hogy egy héttel azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azzal a Vlagyimir Putyinnal parolázott, aki minden erejével megpróbálja gyengíteni az Európai Uniót, és lábbal tiporja a demokratikus alapjogokat, most egy olyan véreskezű diktátort fogad, aki a szíriai beavatkozással végleg kiírta magát az európai politikusok sorából, és akinek a kezéhez ártatlanok, gyerekek, nők, idősek vére tapad”.


A politikus úgy fogalmazott: nem az európai magyaroknak kell szégyellniük magukat, szégyellje magát Orbán Viktor és „diktátor barátja”, Erdogan. Barkóczi Balázs hozzátette, a DK nem fogja hagyni, hogy Orbán Viktor félázsiai diktátorokkal karöltve kivezesse Magyarországot az Európai Unióból.

A szóvivő az Andrássy úton, Recep Tayyip Erdogan konvojának várható útvonala mellett beszélt. A felvételen látszik, hogy DK-s aktivisták képeket tartanak fel, amelyek – Barkóczi Balázs közlése szerint – olyan ártatlanokat ábrázolnak, akik elszenvedői „a török elnök gyilkos politikájának”.

LMP: A kormány ne támogasson háborús bűnöket!

Csárdai Antal frakcióvezető-helyettes csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a magyar kormány a szoros és láthatóan baráti kapcsolat fenntartásával asszisztál a Törökország által elkövetett háborús bűnökhöz. Ez azt jelenti, hogy Magyarország tettestárs egy etnikai tisztogatásban és népirtásban – fogalmazott, hozzátéve: emiatt jogos szégyent érez egész Magyarország.

Az ellenzéki politikus vérlázítónak nevezte, hogy a fővárosi kormányhivatal engedélyt adott arra, hogy „Erdogan rezsimje” iskolát hozzon létre Budapesten. Az intézményt működtető alapítvány arról lett híres, hogy az egyik iskolájában egy tanár az Iszlám Államot dicsőítette, a magyar kormány mégsem hajlandó belátni, hogy ez milyen súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent az ország számára – emelte ki a képviselő.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető azt mondta, hogy Orbán Viktor előszeretettel nevezi magát a keresztény Európa védelmezőjének, és olyan politikusként láttatja magát, aki meg akarja állítani a migrációt, fontosnak tartja Magyarország és Európa biztonságát. A kormányfő most mégis egy olyan emberhez „dörgölőzik”, aki azokat a kurdokat gyilkoltatja meg, akik az Iszlám Állam ellen harcoltak – hívta fel a figyelmet.

Recep Tayyip Erdogan nem a keresztény Európa barátja, mert azzal zsarolja Európát, hogy 3,5 millió migránst enged útjára – tette hozzá. A török elnök arra biztatja az Európában élő török kisebbségeket, hogy ne integrálódjanak, újságírókat börtönöztet be, semmibe veszi az uniós és a demokratikus értékeket – sorolta Keresztes László Lóránt.

Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor 2015-ben azt mondta, stabil Irakra és stabil Kurdisztánra van szükség, mert stabil kurd és iraki régió nélkül Európában sem lehet stabilitást teremteni. Mára azonban már mindenki számára világos lehet, hogy a törökök etnikai tisztogatásra készülnek Szíriában, a harcok pedig nem csökkenteni, hanem növelni fogják a migrációs nyomást – értékelt.

Csárdi Antalt kérdezték arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármestert többször is látták, hogy taxival érkezik különböző eseményekre. A frakcióvezető-helyettes azt felelte, hogy egy főpolgármester az elfoglaltságai, a munkája sűrűsége miatt néha rákényszerül arra, hogy gépjárműbe üljön, Karácsony Gergely azonban emellett kerékpárt és közösségi közlekedést is használ. Hozzátette, sem Orbán Viktor, sem Tarlós István soha „nem bukott le” amiatt, hogy kerékpárt használt. Tarlós Istvánnak még főpolgármesterként sem volt bérlete, vagyis nem utazott a tömegközlekedéssel sem – hangsúlyozta.

Újabb kérdésre azt felelte, hogy zöldpárti politikusként ő is használ gépjárművet, ahogy használja a közösségi közlekedést és kerékpározik is. Az ilyen módon „kisarkított” riportok semmi más célt nem szolgálnak, csak azt, hogy igaztalanul lejárassanak egy politikust – mondta.