A Gyurcsány-kormány több egykori minisztere is pozíciót kapott a fővárosban

 

Ugyanazok jöttek vissza, akik a Demszky-időszakban egyszer már tönkretették a várost – így kommentálta Gulyás Gergely az elmúlt napok budapesti eseményeit. A fővárosi cégek vezetői közé veterán baloldali politikusok, a Gyurcsány-kormány miniszterei, az SZDSZ-es városvezetés ismert alakjai, és az MSZP korábbi képviselői is bekerültek. Sem Karácsony Gergely főpolgármester, sem a magát 21. századi pártnak tartó Momentum nem tiltakozott Draskovics Tibor és társai visszatérése miatt – közölte az M1 Híradója.

Adócsökkentési programot jelentett be 2006-os újraválasztása előtt Gyurcsány Ferenc. Kormánya megalakulásának másnapján ezeket visszavonta. Kiderült az őszödi beszéd kiszivárogtatása után, hogy

a szocialisták hazudtak az ország gazdasági helyzetéről.

A folyamatos megszorítások és adóemelések ellenére a kormány óriási adósságba taszította az államháztartást. A 2006-ban készült felvételen Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy a szocialisták akkor már két éve hazudtak a magyar választóknak.

Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél–két évet” – fogalmazott akkor Gyurcsány Ferenc. Ez volt az az időszak, amikor Draskovics Tibor volt a pénzügyminiszter. A politikus később Gyurcsány Ferenc jóvoltából igazságügyi miniszter is lett.

Draskovics Tibor most a Budapesti Közlekedési Központ egyik vezetőjeként térhet vissza, ráadásul az egykori Gyurcsány-kormányból nem egyedüliként.

Az ellenzéki többségű új Fővárosi Közgyűlés kedden az alakuló ülésen döntött arról, hogy kik kerüljenek a fővárosi tulajdonú cégek vezetésébe és felügyelő bizottságaiba. A Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere mellett

pozíciót kapott Kolber István,

egykori fejlesztési miniszter, aki mostantól a fővárosi vagyonkezelő munkáját felügyeli majd.

Visszatér Atkári János is, aki a Demszky-korszakban Budapest pénzügyeiért felelt, mostantól pedig a Fővárosi Csatornázási Művek igazgatósági tagja lesz.

A Demszky-korszak meghatározó alakjai közül rajta kívül Lakos Imre is újra a fővárosi politika első vonalába kerül. Az SZDSZ korábban hivatali visszaéléssel is megvádolt egykori budapesti elnöke most a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. igazgatóságába került be.

Ugyanezt a pozíciót kapja Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke és államtitkára is, aki az idei önkormányzati választás előtt

Karácsony Gergely kampányát is vezette.

Török Zsolt 2013 őszén a megrendezett választási csalást bemutató, hamis bajai videóbotrány után került háttérbe az MSZP-ben. Sokáig tagadta, hogy a szocialistáktól került volna ki a felvétel a Hvg.hu-hoz. Végül kiderült, mégis ők adták oda a hírportálnak. Török Zsolt a botrány közepén lemondott, később pedig egy Facebook-bejegyzésben panaszkodott arról, hogy az ügy miatt mindössze 66 ezer forintot keres.

Úgy tűnik, most Török Zsolt fizetése is a sokszorosára emelkedhet, ugyanis az ellenzéki többségű közgyűlés kedden a városfejlesztési tanácsba delegálta. A testület egyúttal neki és a többi újonnan választott tisztségviselőnek is a Tarlós István vezette önkormányzathoz képest

jóval magasabb béreket szavazott meg.

Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter például 644 ezer forintot, Kolber István egykori fejlesztési miniszter pedig 322 ezer forintot kap majd ugyanazért a munkáért, amit elődeik feleannyi pénzért végeztek.

A 444.hu megjegyzi, hogy az elmúlt években nőtt ugyan a minimálbér, de nem ennyivel. A 24.hu pedig úgy fogalmaz, „jól keresnek majd a Karácsony Gergely által rehabilitált szocialisták”, akiknek „a DK-s politikusokhoz hasonlóan meghatározó szerepe lesz a fővárosi cégekben” – erről már az Index írt.

A portál összesítéséből kiderül, hogy a két párt adja az igazgatóságok és felügyelőbizottságok elnökeinek felét. A tagságban pedig 35–45 százalékban lesznek jelen a szocalisták és Gyurcsány Ferenc pártjának politikusai.

Karácsony Gergely azonban sem a fizetések, sem a cégek vezetésének összetétele miatt nem aggódik. A főpolgármester szerint

a legnagyobb baj a női kvótával van.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sok sikert kívánt Karácsony Gergelynek ahhoz, hogy kontrolt tudjon gyakorolni azok felett a baloldali politikusok felett, akik egyszer már tönkretették Budapestet.