Szijjártó: Elutasítunk mindenféle bírálatot a jogállamiság helyzetével kapcsolatban

 

A magyar kormány elutasít mindenfajta általános bírálatot a jogállamiság helyzetére vonatkozóan, konkrétumok esetén azonban mindig kész választ adni a partnereinek – jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön Hágában, miután találkozott holland kollégájával, Stef Blokkal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Lamberto Zannierrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzeti kisebbségi főbiztosával tárgyalt Hágában (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Rövid sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteletre alapozza a külpolitikáját, megadja a tiszteletet másoknak, és ezt fordítva is elvárja.

Elfogadhatatlannak nevezte a hangnemet, ahogyan néhány holland politikus, köztük a kormányfő beszél Magyarországról, hozzáfűzve, hogy az egyet nem értés még nem ad felhatalmazást a magyar demokrácia állapotának kritizálására.

Mint mondta, egyes konkrét ügyekkel kapcsolatos bírálatokra mindig készek reagálni, de a legjobb válasz a tavalyi választások eredménye, amelyen a kormánypártok rekordtámogatottságot szereztek rekordrészvétel mellett.

Felavatták a magyar nagykövetség felújított épületét Hágában

A miniszter délelőtt felavatta a magyar nagykövetség felújított épületét Hágában, s rámutatott, Magyarország konstruktív és kölcsönösen előnyös együttműködésben érdekelt Hollandiával. Hozzátette, a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok létesítésének 100. évfordulóját.

Nagyon tiszteljük Hollandiát és a hollandokat, és bár vannak vitáink, máshogy látjuk a világot bizonyos kérdésekben, ez azonban nem akadályozhatja meg az együttműködést számos fontos ügyben – jelentette ki.

Kitért egyebek mellett a NATO keretében folytatott erős védelmi együttműködésre, az energiabiztonságot illető közös álláspontokra, valamint arra, hogy Hollandia világszerte nyolc helyszínen biztosít konzuli szolgálatot a magyar állampolgárok számára, fordítva pedig ez három helyszínen igaz.

Stef Blok holland külügyminiszter és Szijjártó Péter miniszter a hágai magyar nagykövetség felújított épületének avatásán (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Hollandia Magyarország hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere

Továbbá elmondta, hogy Hollandia Magyarország hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a holland vállalatok számítanak a nyolcadik legnagyobb befektetőnek az országban, ahol összesen mintegy 15 ezer munkahelyet létesítettek.

Üdvözölte, hogy a hágai kormány késznek mutatkozott az együttműködésre az üldözött közel-keleti keresztény közösségek támogatásában.

A holland parlament korábban vizsgálóbizottságot akart küldeni Magyarországra. Ez végül nem történt meg, miután a kormány jelezte, hogy nem fogadják a bizottság tagjait.

Szijjártó az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarország nem gyarmat, nem elfogadható, hogy ilyen módon jelentéstevőket küldjenek egy másik szuverén országba, de egy hagyományos keretek között zajló kölcsönös látogatás ellen semmi kifogása nem lenne.

Szijjártó Péter találkozott Fernando Ariassal, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet főigazgatójával, Lamberto Zanierrel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzeti kisebbségi főbiztosával és Aldo Cavalli pápai nunciussal is, később pedig előadást tartott a Leideni Egyetemen.