Bakondi: Politikai kettős mércét alkalmaz az uniós főtanácsnok

 

A magyar állam mindent megtesz azért, hogy jogi tényérvekkel rámutasson arra,hogy politikai kettős mércét alkalmaz az Európai Bíróság főtanácsnoka – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

Bakondi György ezt annak kapcsán mondta, hogy Eleanor Sharpston, az Európai Bíróság főtanácsnoka indítványában azt állapította meg, jogsértően járt el Csehország, Lengyelország és Magyarország azzal, hogy elutasították a menedékkérők Európai Unión belüli elosztását szolgáló ideiglenes mechanizmus végrehajtását.


A menekültek szétosztásáról szóló javaslatot valójában az azt elfogadók sem hajtották végre – jegyezte meg a főtanácsadó. Hozzátette, kíváncsiak arra, hogy vajon azok ellen is eljárást indítanak, vagy csak Csehország, Lengyelország és Magyarország lesz a célpont.

Kitért arra is, hogy Magyarország a Szíriával kapcsolatos álláspontját a magyar nemzeti érdekek alapján alakította ki. Ez pedig az, hogy rendezett, biztonságos körülmények között mihamarabb haza tudjon térni Törökországból az ott tartózkodó 3,5-4 millió szír. Ha ugyanis nem tudják hazatelepíteni az embereket, Törökország könnyen megnyithatja az utat az Európába tartó migránsáradat előtt. Ez esetben ismét komoly válsághelyzet alakulhat ki – közölte Bakondi György.

A címlapfotó illusztráció.