Alkotmánybírónak jelöli a Fidesz–KDNP Handó Tündét

 

A Fidesz–KDNP frakciószövetség Stumpf István korábbi alkotmánybírósági tag helyére Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelöli – közölték a kormánypártok hétfőn az MTI-vel. Az MSZP és a DK tiltakozik Handó jelölése ellen.

Budapest, 2019. szeptember 17.
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Mátyás király-emlékév keretében kiadott I. Mátyás és az igazságszolgáltatás című könyv bemutatóján az Országgyűlés Múzeumában 2019. szeptember 17-én.
MTI/Kovács Tamás

A közlemény szerint a frakciószövetség a jelölésről tájékoztatta az Országgyűlés Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságának elnökét.

Stumpf Istvánt az Országgyűlés 2010. július 23-án választotta az Alkotmánybíróság tagjává – az akkori jogszabályok szerint – kilenc évre, mandátuma 2019. július 22-én járt le. Az alaptörvény szerint 15 tagú testületnek jelenleg 14 tagja van.

Handó Tündét 2011. december 13-án választotta az Országgyűlés az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökévé. Handó Tünde 1962. május 1-jén született Salgótarjánban, 1986-ban szerzett diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, 1983-1986 között a Bibó István Szakkollégium (korábban ELTE Jogász Szakkollégium) tagja volt.

1986-tól fogalmazóként dolgozott a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon, majd ugyanitt bírósági titkár, 1991 május 1-jétől pedig kinevezett bíró volt, és 1999. április 15-től a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke lett. 1999. januártól óraadó az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar munkajogi tanszékén, 2003. július 15-től címzetes megyei bírósági bíró. 1999-től a Jogi Szakvizsgabizottság tagja, 1999-től a Fővárosi Bíróság BÜSZ vizsgabizottságának tagja, a fogalmazóképzés oktatója. 2000 óta a Munkaügyi Bírák Országos Egyesületének elnökhelyettese, 2008 óta a Magyar Munkajogi Társaság tagja. 2008-ban az Európai Munkaügyi Bírák Egyesületének elnöke lett.

Az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény szerint a testület tagjává minden olyan jogi végzettségű, büntetlen előéletű magyar állampolgár megválasztható, aki 45. életévét betöltötte, de még nem töltötte be a 70. életévét.

A jogszabály szerint az Országgyűlés – kétharmados többséggel – az Alkotmánybíróság tagjait kiemelkedő tudású elméleti jogászok (egyetemi tanárok vagy a Magyar Tudományos Akadémia doktorai), vagy legalább húszévi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül választja. A szakmai gyakorlatot olyan munkakörben kell letölteni, amelynek ellátásához a jogász végzettség szükséges – olvasható a törvényben. Az Alkotmánybíróság tagjainak megbízatási ideje – 2011 óta – tizenkét év, és nem választhatók újra, kivéve azokat, akiket az Országgyűlés még a régi szabályok alapján kilenc évre választott meg, és eddig nem választott újra.

Az összeférhetetlenségi szabályok között szerepel az, hogy az Ab-nek nem lehet tagja az, aki a választást megelőző négy évben a kormány tagja vagy valamely párt vezető tisztségviselője volt, valamint az sem, aki állami vezetői tisztséget töltött be. Az Alkotmánybíróság tagjai függetlenek, csak az alaptörvénynek és a törvényeknek vannak alárendelve.

MSZP: Handó alkotmánybíró-jelöltsége az igazságszolgáltatás szemen köpése

Az MSZP nem támogatja és az igazságszolgáltatás szemen köpésének tartja az Országos Bírósági Hivatal elnökének alkotmánybíró-jelöltségét.

Handó Tündének nem előléptetés, hanem bírósági tárgyalás és felelősségre vonás jár – közölte az MSZP hétfőn az MTI-vel arra reagálva, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyére Handó Tünde OBH-elnököt jelöli.

Az ellenzéki párt szerint az igazságszolgáltatás és az Alkotmánybíróság „újbóli szemen köpését jelenti”, hogy a Fidesz Handó Tündét jelöli alkotmánybírónak, ő ugyanis az általa elkövetett „sorozatos törvénysértések” miatt bírósági tárgyalást érdemelne.

Jelezték: az MSZP nem támogatja, hogy egy olyan „fideszes pártkatona” legyen a testület tagja, aki már eddig is „szolgai módon részt vett a független a bírói ítélkezés felszámolásában”.

DK: Felháborító Handó Tünde jelölése az Alkotmánybíróságba

A Demokratikus Koalíció (DK) felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-KDNP Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelöli Stump István helyére az Alkotmánybíróságba.

Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a magyar jogállamiság egyik lebontóját delegálná a Fidesz, akinek „múlhatatlan érdemei” vannak abban, hogy az Európai Unió a hetes cikk szerinti eljárásban elmarasztalni készül Magyarországot az igazságszolgáltatás visszásságai miatt.

Az ellenzéki párt arra szólította fel a Fideszt, hogy haladéktalanul vonja vissza a „viccnek is rossz” jelölést.

A címlapfotó illusztráció.