Kocsis: A Fidesz-KDNP jelentős pénzügyi többlettel adta át a kerületeket

 

A Fidesz-KDNP leköszönő budapesti kerületi polgármesterei jelentős pénzügyi többlettel, összesen mintegy 93 milliárd forinttal adták át az önkormányzatokat az utódaiknak – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az érintett tíz kerület esetében a számlákon összesen 71,2 milliárd forint, állampapírban vagy lekötött betétben pedig további 21,5 milliárd forint van – mondta a politikus, hozzátéve: a legtöbb – 10 milliárd forintot meghaladó – forrást közülük Terézváros, Józsefváros és Erzsébetváros hagyta az új polgármesterre, hiány és adósság pedig sehol sincs. Megjegyezte: az eddig Karácsony Gergely vezette Zugló számláján szeptember elején 50 millió forint volt.

Hangsúlyozta: a tíz városrészt évek óta stabil működés jellemezte, az erős alapok, az előkészített, illetve folyamatban lévő több mint 250 projekt – döntően út-, intézmény-, park- és társasházfelújítások, sportberuházások – pedig lehetővé teszik, hogy a kerületek fejlődése töretlen legyen, az új városvezetők akadály nélkül végezhessék munkájukat.

2010 után a kormány ezt a tíz kerületet 46 milliárd forint adósságtól szabadította meg, ebből 42 milliárd forint olyan városrészben keletkezett, ahol korábban baloldali vezetés volt – közölte Kocsis Máté. Úgy összegzett: adósságoktól megszabadított, pénzügyileg megerősödött, folyamatban lévő beruházásokban bővelkedő önkormányzati világot vesz át az új városvezetés.

A frakcióvezető azt is mondta, hogy a kerületi és fővárosi Fidesz-KDNP-s képviselők készen állnak az együttműködésre az új vezetőkkel minden olyan ügyben, amely a városrészek érdekét szolgálja.

A Fővárosi Közgyűlést arra kérte, mielőbb hozza meg azokat a döntéseket, amelyek világos állásfoglalást mutatnak a nagy budapesti beruházásokkal kapcsolatosan, amelyek akkor valósulnak meg, ha a főváros is támogatja őket. Ezek mögött hazai, piaci és nemzetközi kötelezettségvállalások is húzódnak, ezért várják a mihamarabbi döntést – jelezte. Arra a felvetésre, hogy V. Naszályi Márta, az I. kerület új polgármestere „csontvázak” kiesésére számít, Kocsis Máté úgy reagált: ez alaptalan politikai szöveg.

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfői parlamenti akciójának – amellyel megzavarta Orbán Viktor miniszterelnök felszólalását –, a Fidesz frakcióvezetője azt válaszolta: Hadházy Ákos, aki az egyik molinójára trágár kifejezést írt, túlment minden határon, az Országgyűlés tagjához méltatlan viselkedést tanúsított. Közölte: a következő hetekben dolgozni fognak az országgyűlési törvény fegyelmi szabályokra vonatkozó passzusainak jelentős szigorításán.

„Mindennek van határa, Hadházy Ákos túllépte ezt a határt”, és ennek még azelőtt gátat kell szabni, hogy gyakorlat lenne belőle – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor szerint Borkai Zsolt győri polgármester ügyében – akiről az interneten olyan fotók és videók jelentek meg, amelyeken több ember társaságában volt látható szexuális aktus közben – még nem történt meg az elégtételadás, Kocsis Máté azt mondta: sokan érzik úgy, hogy egy döntés, a lemondás a polgármesteri posztról, még hiányzik Borkai Zsolt részéről.

A címlapfotó illusztráció.