A fővárosi közszolgák munkakörülményeinek javítását ígéri Karácsony Gergely

 

A fővárosi közszolgák bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester pénteken Budapesten, egy szakszervezeti fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Abban vagyunk érdekeltek”, hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért „vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk” a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében – mondta Karácsony Gerely.

 Jól működő közszolgáltatásokért

A főpolgármester a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a CESI magyar partnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) konferenciájának szünetében hozzátette, ehhez a munkához partnerséget kínálnak a szakszervezeteknek.

Hangsúlyozta, a városlakók érdeke, hogy jól működő közszolgáltatásokat kapjanak, ezt pedig csak jól megfizetett, jó munkakörülmények között dolgozó közszolgák tudják nyújtani, ezért is jelzésértékű részvétele a közszféra védelmében tartott fórumon.

Szerinte a közszférában tapasztalható bérlemaradás drámai munkaerő-hiányt eredményezett, a főváros cégei „fuldokolnak a munkaerő-hiánytól”, ez pedig súlyosan veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást. Hozzátette: ezeken a területeken bérfelzárkóztatási programot kell indítani és javítani kell a munkakörülményeket.

A főpolgármester szólt arról, mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot, ugyanis – mint mondta – Magyarországnak nem érdeke, hogy megszűnt az intézményes érdekegyeztetés, ez a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak is káros volt.

Megismételte: megtiltják a „rabszolgatörvény” alkalmazását a Fővárosi Önkormányzatban és a fővárosi cégeknél, és a regisztrált álláskeresők munkaerőpiacra történő visszajutásának segítése érdekében ingyenessé teszik számukra a közösségi közlekedés használatát. Mint monda, ilyen jelentős munkaerőhiánynál a fővárosi önkormányzatnak például ezzel is segítenie kell a munkaadó és munkavállaló „összekötésében”.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és az MKKSZ helyi képviselőivel kezdjen tárgyalást arról, hogyan lehetne formalizált budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztalt létrehozni. Mint mondta, a kerekasztal foglalkozna többek között az önkormányzati köztisztviselők ellentmondásos kereseti szabályozásának rendbetételével, a munkavállalói jogok biztosításával, az érdekegyeztetéssel, segítené az önkormányzati szociális dolgozók helyzetének javítását, a munkaerőhiány csökkentését. Üdvözölte, hogy a főpolgármester kifejezte szándékát, hogy a fővárosi intézményeknél nem alkalmazzák a „rabszolgatörvényt”.

Klaus Heegel, a CESI főtitkára arról beszélt, össztársadalmi érdek a közszférában dolgozók védelme.

Támogatni kell a főváros fejlődését

Karácsony Gergelyt újságírók kérdezték a stadionstopról. Ezzel kapcsolatban elmondta, minden olyan beruházást, amely a főváros fejlődését szolgálja, támogatni kell, például a közlekedési fejlesztések szinte mindegyikével egyetértenek. Hozzátette: ha a budapesti egészségügyi fejlesztéseket a kormány támogatja, akkor tudnak közös nevezőt találni a sportberuházások ügyében is, nyitott arra, hogy az egészségügyi fejlesztési prioritásokat figyelembe véve tárgyaljanak a kormány számára fontos sportberuházásokról.

Kiemelte: a már elindított beruházásokkal kapcsolatban kevesebb vita van, a még el nem indítottakról – mint az atlétikai stadion és a Liget egyes beruházásai – pedig „őszintén kell beszélni”. Jelezte: elfogadja, hogy a kormánynak vannak prioritásai, de azt nem, hogy ezek „lesöpörjék” a budapestiek prioritásait. Reményei szerint még novemberben összeül a közfejlesztési tanács.

A Bozsik Stadionnal kapcsolatban elmondta, a kerületi beruházásoknál fontos a kerületi polgármester véleménye. Kérdésre elmondta: a Puskás stadion reményei szerint sok kiváló rendezvény helyszíne lesz, de nem megy el a megnyitójára, mert – mint fogalmazott – jelenléte nem szükséges a megnyitóhoz.

A korrupciógyanúba keveredett Lackner Csabával kapcsolatban elmondta, helyesli Gajda Péter XIX. kerületi polgármester döntését, aki miután meggyőződött arról, hogy a szocialista politikus látható a videófelvételen, péntek délig adott határidőt Lackner Csabának a lemondásra.

Átgondolandók a parkolási díjak

A parkolási rendszerrel kapcsolatban azt mondta, jelenleg nem a díjak kérdése a leginkább átgondolandó eleme a parkolásnak, hanem az, hogy nincs egységes funkciója a parkolási rendszernek, és sok helyen nem megfelelő a működtetés hatékonysága. Még az idén meg kell vizsgálnia a fővárosnak a parkolási rendszert – tette hozzá.

Elmondta azt is, csütörtökön küldte el a miniszterelnöknek a levelet a személyes találkozó ügyében.

A főpolgármestert kérdezték Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címével kapcsolatban is, erről azt mondta, Demszky Gábor 20, Tarlós István közel 10 évig volt a város vezetője, és bár különbözően ítélik meg az életművüket, az őket a főpolgármesteri székbe helyező választói akarat mégis fontosabb, mint a kritikusok véleménye. Jelezte: szeretne méltányos lenni a politikai ellenfelekkel és ezt a méltányosságot szeretné gyakorolni a volt főpolgármesterekkel szemben is, ezért javasolja díszpolgárrá választásukat.