Szánthó Miklós: A Fidesz–KDNP-nek 2010 óta az önkormányzati választás volt a legjobb belföldi eredménye

 

Az önkormányzati választás nem a kormányról szól, a kormánynak folytatnia kell a munkát az Isten, haza, család, munka jelszavak jegyében – mondta az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

Szánthó Miklós a műsorban arról beszélt, hogy az önkormányzati választás eredménye és a jobboldali szavazóbázis érzete, hangulata között óriási szakadék van. A Fidesz–KDNP önmagához, korábbi eredményeihez képest nagyon jól teljesített október 13-án, ugyanakkor a túlzott várakozásokhoz képest alulteljesítettek – tette hozzá. 2010 óta a Fidesz–KDNP-nek az idei októberi választás volt a legjobb belföldi teljesítménye, ha a megyei listás szavazatokat, a megyei jogú városok és a főváros egyéni választókerületi szavazatait összesítjük, így ugyanis 52,29 százalékot értek el – emelte ki.

Arra szavaztak a magyar polgárok, hogy a kormányzat folytassa a munkáját, megjegyezte, egy önkormányzati választás persze nem a kormányról szól jogi értelemben, bár megerősítheti azt, ahogyan most is történt.

Budapestről szólva elmondta, a főváros balliberális város, és azzal, hogy Karácsony Gergely ellenzéki elölt lett a főpolgármester, visszaállt a főváros a normál politikai üzemmódjába, egy balliberális orientációval. Jelezte, Budapest nem az ország, vidéken a kormánypártok taroltak.

Szánthó Miklós szerint az önkormányzati választás eredményétől függetlenül a kormánynak folytatnia kell a kormányzást, választ kell adnia a világpolitika és Magyarország olyan fontos kérdéseire, mint például a hazai demográfiai problémák, a gazdasági környezet külső változása, a migráció, a multikulturalizmus, a szuverenitás. „Nem áll meg attól a világ, hogy Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere” – fogalmazott.

Az igazgató felidézte, a kormányzat eddigi célja az Isten, haza, család, munka volt, vagyis a keresztény Magyarország építése, a haza védelme, a családok támogatása és a munkaalapú gazdaság kidolgozása. Erre kell, hogy irányuljon a következő időszak is – jelentette ki. Hozzátette, figyelembe kell venni, hogy mostantól valamennyi politikai akció a 2022-es országgyűlési választás fényében lesz értelmezhető.

Az ellenzékről szólva azt mondta, nem feltételez róluk kooperációt ezekben a kérdésekben. Az a típusú erkölcstelenség és hazafiatlanság, ami az elmúlt években jellemezte őket, abba az irányba mutat, hogy a legkisebb jóindulat sem várható el az ellenzéktől. Budapestet ugródeszkaként fogják használni arra, hogy destabilizálják az ország belpolitikai viszonyait – közölte, hozzátéve, hogy ebbe a csapdába a kormánynak nem szabad belesétálnia.

A címlapfotó illusztráció.