Botrányosan indult a Ház őszi ülésszaka

 

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint el kellene gondolkodni azon a felvetésen, hogy megfosszák státuszától azt a képviselőt, aki visszatérően megakadályozza az Országgyűlés működését. Az önkormányzati törvény lehetővé teszi a polgármesterek visszahívását.

Száz nap szünet és az önkormányzati választások után várható volt, hogy mozgalmasan indul az Országgyűlés őszi ülésszaka, amely azonban újabb botrányos ellenzéki akciót hozott – fejtette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Szemtől Szembe című adásában.

A független képviselő táblákat mutatott fel

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfőn napirend előtt megzavarta a kormányfő beszédét. A képviselő táblákat tartott a pulpituson beszélő Orbán Viktor elé. Azokon a többi között olyan üzenetek voltak olvashatók, mint „Stop propaganda, Stop korrupció”. Később, már helyét elfoglalva egy obszcén feliratú táblát mutatott fel.

Lomnici Zoltán kifejtette: a Parlamentben történt események felvetik annak a kérdését, hogy

meg lehet-e fosztani egy választott tisztségviselőt két választás között jogosultságaitól,

státuszától. Úgy vélte, komoly társadalmi támogatottságot élvezne, ha a lehető legsúlyosabb büntetést alkalmazná Kövér László házelnök Hadházy Ákossal szemben. A Századvég jogi szakértője szerint, amennyiben önkormányzati képviselőket el lehet mozdítani peres eljárással posztjukról, akkor el lehet gondolkodni hasonló jogi eszközről az országgyűlési képviselők esetében.

„Megfontolandó, hogy ha valaki visszatérően megakadályozza az Országgyűlés rendes működését és politikai haszonszerzésre használja, meg lehessen tisztségétől fosztani” – fogalmazott.


Folytatódik az építkezés

Lomnici Dömötör Csaba felszólalását idézte. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a kormánytöbbség a higgadt munkára, az ország fejlesztésére koncentrál majd. A családvédelem, a határvédelem, a Magyar Falu program és a Modern Városok Programjának továbbvitele kerül a kormányzás középpontjába. Az alkotmányjogász szerint az Európai Unióban is komoly harcokra várnak a kormányra. A tervek szerint a 2021-2027-es uniós keretköltségvetésben forrásokat vonnának el a bevándorlásellenes tagállamoktól, míg „álcivil szervezetek” több százmillió eurót kaphatnak – mondta.

Méltatlan akció

Az adás másik vendége, Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója elmondta, hogy a hétfői ellenzéki akció

még a korábbi ellenzéki obstrukciós akcióknál is méltatlanabb volt stílusát tekintve.

Az ellenzéki képviselők az önkormányzati választások után azt gondolhatják, felhatalmazást kaptak arra, hogy a Parlamentben belül, vagy az önkormányzatokon belül politikai háborút indítsanak a kormánnyal szemben. A Médianéző Központ igazgatója szerint a kormánynak két válaszlehetősége van: vagy felveszi a kesztyűt és válaszol a provokációkra, vagy együttműködik mindenkivel, aki erre hajlandó. „Orbán Viktor beszédében kvázi békejobbot nyújt az ellenzéki pártoknak” – fogalmazott.

Úgy látja, disszonancia áll fenn az ellenzéki pártok vezetése és a nyugodt politizálásra felesküdő kormány között.

Demokrácia és  sajtószabadság

Boros Bánk Levente az önkormányzati választásokat felidézve elmondta, hogy érdekes bizonyítéka  a demokráciának a korábban adócsalással elítélt Czeglédy Csaba beválasztása a szombathelyi önkormányzatba.

„Ezért visszás és álságos az ellenzék megközelítése, amely a sajtószabadság és demokrácia hiányosságairól beszélt korábban” – vélte.

„Az ellenzéknek ez a narratívája inkább nevetségessé teszi őket” – fogalmazott.

Az ellenzéki versengést firtató kérdésre Ifj. Lomnici Zoltán úgy válaszolt, hogy a DK és a Momentum lehet tényező a következő időszakban az ellenzéki térfélen, de az ellenzéki összefogást sem lehet leírni. „A fővárosban kicsiben megmutatkozik, hogyan működik majd az ellenzéki koalíció. Az már most látható, hogy a Jobbikot és az LMP-t félreállították, Gyurcsány Ferenc és az ő emberei jönnek vissza” – tette hozzá.