Orbán Viktor: Megerősítést kaptak a kormánypártok az önkormányzati választáson

 

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködik, amely maga is kész erre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén. A kormányfő napirend előtti felszólalásában az önkormányzati választást értékelve kiemelte: pártállásra tekintet nélkül mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekét kell dolgoznia, mert „a haza nem lehet ellenzékben”.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Cikkünk frissült. 

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormánynak külön elismerés, hogy az országban a kormányzó pártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát. A kormány folytathatja a munkáját, a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott – jelentette ki.

Hozzátette: folytatják a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját.

„A magyar demokrácia erős, működik és képes továbbra is hatékonyan szolgálni az emberek érdekét”

Kifejtette: az önkormányzati választást minden településen sikeresen és eredményesen megrendezték, és köszönet illeti azt a 20 ezer embert, aki közreműködött a választás lebonyolításában. A kormány a választás megszervezéséhez és lebonyolításához kapcsolódó feladatait „közmegelégedésre megoldotta” – értékelt.

A miniszterelnök köszönetet mondott azoknak a választópolgároknak, akik részt vettek a választáson, és „ezzel hozzájárultak a magyar demokrácia működéséhez”. A részvételi arányok azt mutatják, hogy „a magyarok továbbra is elkötelezettek a demokrácia mellett és hisznek Magyarország jövőjében” – fogalmazott.

Kijelentette: „a magyar demokrácia erős, működik és képes továbbra is hatékonyan szolgálni az emberek érdekét”.

Csökken az államadósság, egyre többen dolgoznak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a családvédelmi akcióterv lendületet vett, több mint 65 ezren kapcsolódtak be eddig. Az akcióterv lépései együtt 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki, amely már megérkezett a családokhoz – közölte.

Azt mondta, a jelek szerint ezt a magyar gazdaság bírja,

az első félévben 5,2 százalékos volt a gazdasági növekedés.

„Átálltunk a munkaalapú gazdasági rendszerre, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent, a munkahelyek száma 2010-től 808 ezerrel nőtt” – sorolta. Hozzátette: 4,5 millióan dolgoznak az országban, de „a kormány többet és jobbat szeretne”, utol akarja érni Csehországot.

Megjegyezte: az év első hét hónapjában az átlagkeresetek 10,6 százalékkal nőttek, és a minimálbér-emelkedés mértéke a 4. legnagyobb az unióban. A kormányfő közölte: komoly változások történtek az államadósság tekintetében is, az államadósság 68 százalékra csökkent, és míg 2010-ben a külföldiek kezén lévő hitelünk 50 százalék volt, ma 20 százalék alatt van.

Korrekt megállapodás a britek távozásáról

Az Európai Unióban hozott döntéseket ismertetve kitért arra: sikerült olyan elnököt választani az Európai Bizottság élére, aki képes lehet kijavítani az előző évek hibáit.

Az Európai Bizottság megválasztott elnökéről szólva kijelentette: kötelességének érezte, hogy megakadályozza olyan elnök megválasztását, aki tiszteletlenül beszélt a magyarokról, és azokét is, akik a bevándorlás kérdésében a magyarok akaratával ellentétes terveket akartak végrehajtani. Célunkat elértük – szögezte le.

A Brexitről szólva közölte:

tisztességes és korrekt megállapodást kötöttek a britek a távozásáról.

Hangsúlyozta: olyan megállapodáshoz járult hozzá, amely védi a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekeit és jó a magyar gazdaságnak is.

Magyarország támogatja az EU bővítését

A jó hírek után a rossz hírek közé sorolta, hogy a miniszterelnökök tanácsa nemet mondott Macedónia és Albánia európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdésére. „Ez rossz döntés, de remélem, nem tragikus” – fogalmazott, hozzátéve: tragikus az lenne, ha Szerbia felvétele megakadna.

A „térségünk és stabilitásunk” kulcsországának nevezte Szerbiát, amely uniós tagság nélkül nem képes a Balkán stabilizálására. Magyarország ezért továbbra is minden balkáni ország, de különösen Szerbia és Montenegró gyors felvételét támogatja – szögezte le.

Csak az unió komoly hozzájárulásával lehetünk karbonsemlegesek

A magyar gazdaság 2050-re radikális és mély átalakító programok által teljes egészében karbonsemlegessé tehető, ez azonban az unió komoly hozzájárulása nélkül nem fog menni – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kijelentette: mintegy 150 milliárd euróra van szükség ahhoz, hogy a villamosenergia-termelés kibocsátásmentes legyen, hogy az ország teljes egészében kiváltsa a földgázfelhasználást, valamint, hogy a közlekedés is tisztán elektromos alapúvá váljon.


Szólt arról is, hogy a miniszterelnökök tanácsa megkezdte unió következő hétéves költségvetésének tárgyalását. Kijelentette: még annak alapkérdéseiben sincs konszenzus, az álláspontok minden fontos területen messze vannak egymástól.

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy Ákos trágár szöveget mutatott fel a Parlamentben

A miniszterelnök parlamenti felszólalását megzavarta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Orbán Viktor a pulpituson beszélt, amikor Hadházy Ákos táblákat tartott elé.

Kövér László házelnök rendreutasította a képviselőt; a kormányfő folytatta a beszédét, majd megpróbálta kivenni az egyik táblát a képviselő kezéből, ez azonban nem sikerült. Orbán Viktor folytatta beszédét, fideszes képviselők pedig egy nemzeti zászlóval előbb eltakarták, majd kivették a pulpitus előtt álló ellenzéki képviselő kezéből a tábláit.

Hadházy Ákos később már a helyén ülve mutatott fel egy újabb táblát. Arra az volt írva, hogy „A lónak a f***át!”. A képviselő láthatóan készült a primitív akcióra, hiszen ezt a táblát is egyértelműen előre elkészítette.