Ismét Zalai Mihály lett a Békés Megyei Önkormányzat elnöke

 

Megalakult hétfőn a Békés Megyei Önkormányzat, a közgyűlés elnökének a Fidesz-KDNP megyei listavezetőjét, Zalai Mihályt választották.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Zalai Mihály 12 igen, 5 nem szavazatot kapott a titkos szavazáson. Elnöknek jelölték Szabó Ervin jobbikos képviselőt is, aki 6 igen és 11 nem szavazatot kapott.

Az ülésen Zalai Mihály köszönetet mondott annak a 111 ezer 849 választópolgárnak, aki élt október 13-án választójogával, és külön annak a csaknem 57 ezer embernek (53,11 százalék), akik a Fidesz-KDNP listájára szavaztak. Így a pártszövetség az összes többi pártot egybevéve több szavazatot kapott, amellyel kényelmes többséget szerzett a grémiumban; a közgyűlés elnöke számít az ellenzéki képviselők támogatására is, és ígéretet tett az építő jellegű vélemények beépítésére.

Zalai Mihály az előző ciklusról szólva elmondta, a megyei önkormányzat csaknem 60 milliárd forintnyi fejlesztési forrás odaítéléséről döntött, amelyből 71 településen 466 projekt valósult meg, illetve van folyamatban. „Látható nyoma van a fejlesztéseknek” – húzta alá. Kiemelte: négy település nem nyert még semmit, főként amiatt, mert nem is adtak be pályázatot.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy Békés megye felzárkóztatását fogják a következő öt évben az új testülettel közösen folytatni.

Az ülésen az elnök – az összeférhetetlenségi szabályokkal összefüggésben – eseti jellegű vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság felállítását javasolta. Bejelentése alapján a közgyűlés alelnökét és a bizottsági elnököket a következő, november közepi ülésen választják meg.

A 17 tagú megyei képviselő-testületbe az október 13-i önkormányzati választás eredményeképp tízen jutottak be a Fidesz-KDNP színeiben, a Jobbikot és a Demokratikus Koalíciót két-két, az MSZP-t, a Momentumot és a Mi Hazánk Mozgalmat egy-egy politikus képviseli. A testületnek három női tagja van.

Az előző ciklushoz képest – a megye lakosságszámának csökkenése miatt – eggyel kevesebb megyei önkormányzati képviselő kapta meg megbízólevelét és tett esküt.