Így reagáltak a pártok a miniszterelnök felszólalására

 

Lázadásról, felszabadításról, óriási vereségről beszéltek az ellenzéki képviselők a parlamentben.

Lázadásként értékelte az eredményt Gyurcsány Ferenc

A kormánypártok politikája elleni lázadásként értékelte az önkormányzati választás eredményét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben, a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva.

Hangsúlyozta: nem akar vitázni arról ki nyerte meg a választásokat, de abban biztos, hogy ha politikai értelemben legfontosabb, nagyobb települések összességében inkább az ellenzékre szavaztak, akkor ez világos üzenet.

A 10 ezer lakos feletti településeken több ellenzéki képviselőt választottak, mint kormánypártit – mutatott rá. Gyurcsány Ferenc úgy vélte: amikor egyik-másik „kitűnő” kormánypárti polgármestert „le- és kiszavazták” a választók, akkor az nem a polgármester ellen szólt, hanem a kormánypártok politikája ellen.

Az MSZP az együttműködés folytatása mellett

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az ellenzéki együttműködés folytatását ígérte, azt mondta, „együtt fogunk készülni 2022-re”.

Közölte, az ellenzéki pártok megértették a választók üzenetét, most a szabad városokban kell bizonyítaniuk. Azt mondta, az ellenzéki vezetésű településeken a kormány által elmulasztott feladatokat kell elvégezni, például a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését.

„Budapest felszabadításáról” beszélt a Párbeszéd

Az önkormányzati választás az ellenzéki együttműködés kezdete, „ahogy most felszabadítottuk Budapestet, úgy fogjuk 2022-ben felszabadítani az egész országot” – hangoztatta Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője.

Úgy értékelt: a budapesti főpolgármester-választás eredménye azt mutatja, a főváros és számos nagyváros lakóinak elege van abból, amit a kormánypártok művelnek, szabadságra vágynak „az után a lopás, fenyegetés és zsarolás után”, amit sok millió emberrel szemben tettek.

Kifogásolta, hogy a GDP 37 százalékáét előállító Budapest csak a források egy százalékát kapja vissza, ami a kórházak pusztulását, a főváros kisemmizését jelenti. „Miniszterelnök úr, drága, ön szórakozik velünk?” – kérdezte.

Az LMP szerint óriási vereséget szenvedtek a kormánypártok

Óriási vereség volt a kormánypártoknak az október 13-i önkormányzati választás – jelentette ki Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Az ellenzéki politikus elmondta, hárommillió ember él olyan településen, ahol ellenzéki városvezetés van. Most egy olyan időszak következik, amikor bizonytani kell, a megválasztott polgármestereknek és képviselőknek az a feladatuk, hogy bebizonyítsák, tudják becsülettel, hatékonyan, tisztességgel vezetni a településeket – hangoztatta.

Hozzátette: a kormánynak biztosítania kell a települések vezetéséhez szükséges feltételeket, ezt ma nem teszi.

Fidesz: sem a szemkilövetéseket, sem a lovas rohamot soha nem fogják elfelejteni Gyurcsánynak

„Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb magyar kormányának feje volt” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A fideszes politikus, reagálva az ellenzéki frakciók hozzászólására, arra szólította fel a DK elnökét, hogy szálljon le a magas lóról. Mint mondta, sem a szemkilövetéseket, sem a lovas rohamot soha nem fogják neki elfelejteni.

Arra, hogy Hadházy Ákos független képviselő megpróbálta megzavarni a miniszterelnök felszólalását, azt mondta, ilyet egy „anarchista fajankó” csinál, nem egy felelős politikus. Kocsis Máté jelezte: a kormánypárti frakciók az előttük álló időszakban segíteni fogják a kormány által meghatározott munkát, ezt az utat jelölték ki a választók, és ők ezt fogják járni.

KDNP: települést gyűlölettel vezetni nem lehet

„Kampányt lehet gyűlölettel folytatni, de települést vezetni csak szakértelemmel lehet” – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője.

A KDNP-s politikus azt mondta: abban reménykedtek, véget ért a kampány, de néhány hozzászólás azt mutatja, hogy erről szó sincs.

Megjegyezte: meglátják, hogy az ellenzék jókívánsága, miszerint Boldog Karácsonyt! hogyan teljesül majd. Úgy látta: nem lesz ez egy könnyű városvezetés, egy koalíció ugyanis azonos társadalomkép nélkül nehezen tud működni. A Budapestet mostantól vezető koalíciónak pedig nem úgy tűnik, hogy a társadalomképe azonos lenne – szögezte le.