Gyurcsány: Lenne rá javaslatom, hogy ki vezesse az ellenzéket

 

Az MSZP, a DK és a Momentum is magának követeli a kormányváltó erő címet – ez derült ki a hétvégén, amikor a pártok sorra értékelték a választási eredményeket. Gyurcsány Ferenc például arról beszélt, hogy 8 év alatt ők lettek a legerősebb ellenzéki párt, és az a céljuk, hogy a DK gondolatai uralják az ellenzéki politikát. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint Gyurcsány Ferenc helyezkedik, és ő akar az ellenzék vezetője lenni – hangzott el az M1 Híradójában.

Sokszor szidják, de jól tűri” – erről szombaton beszélt Gyurcsány Ferenc, amikor a Demokratikus Koalíció a születésnapját ünnepelte. Gyurcsány Ferenc ugyanis éppen nyolc éve alakította meg a pártját.


2011-ben hagyta ott az MSZP-t Gyurcsány

Gyurcsány 2011-ben hagyta ott az MSZP-t, és akkor jelentette be, hogy új pártot alapít. Azóta létezik a Demokratikus Koalíció. Ahogy a DK erősödött, úgy csökkent a többi ellenzéki párt népszerűsége itthon.

A szocialisták kilenc éve még kormányoztak, de a tavaszi EP-választáson viszont már alig haladták meg a 6 százalékot. A DK viszont 16 százalékot szerzett, vagyis nyolc év alatt Gyurcsány Ferencék lettek a a legerősebbek az ellenzéki oldalon. Ezzel teljesen átalakult a verseny.

Gyurcsány Ferenc a hétvégén kimondta, folyik a vita arról, hogy melyik legyen a kormányváltó párt 2022-ben. Szerinte az a cél, hogy a DK gondolatai uralják az ellenzéki politikát.

Deák Dániel: Gyurcsány vezető szerepet akar magának

Gyurcsány Ferenc vezető szerepet akar magának” – erről Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője beszélt az M1-en. A politológus szerint a DK azon dolgozik, hogy minél erősebb legyen. Ehhez pedig az kell, hogy Gyurcsány Ferencék újabb szavazókat csábítsanak el más ellenzéki pártoktól.

A DK mellett az MSZP és a Momentum is a hétvégén összegezte a választási eredményeket. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta, ők lehetnek a kormányváltó erő 2022-ben.

A Magyar Szocialista Párt rendszerváltó pártként most ünnepelte 30 éves születésnapját, készen áll az újabb rendszerváltásra” – fogalmazott Tóth Bertalan.

A Momentum is úgy látja, hogy ők lesznek a kormányváltó erő 2022-ben. A párt a hétvégén tartott képzést azoknak az önkormányzati politikusoknak, akik a Momentum színeiben nyertek. Erről fotókat közöltek a közösségi oldalukon. Azt írták, 2022-ben csak akkor van esélyük győzni, ha minden erejüket a városok kormányzására és megtisztítására fordítják.