Zajlanak a tárgyalások Karácsony Gergely csapatának személyeiről

 

Zárt ajtók mögött zajlanak a tárgyalások Budapesten arról, hogy kik kerüljenek be Karácsony Gergely főpolgármester csapatába. Ugyanúgy, ahogy pénteken a DK, szombaton az MSZP sem cáfolta, hogy szerepet kaphat Lamperth Mónika, korábbi belügyminiszter. Gyurcsány Ferenc viszont cáfolta, hogy saját irodát vagy íróasztalt kapna Karácsony Gergelytől a városházán, de a DK elnöke szerint nem is az a lényeg, hogy kinek van íróasztala – közölte az M1 Híradója.

„Napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, hogy tudjuk a dolgunkat” – ezt a szocialista Lamperth Mónika mondta egy hangfelvételen. A hanganyag 2006-ban készült, azután, hogy ősszel az önkormányzati választást nagy arányban nyerte meg a Fidesz. A vidéki városokban a szocialisták csaknem valamennyi polgármesteri helyüket elveszítették és

a legtöbb megyében fideszes többségű önkormányzat alakult.

Az eredmények miatt az akkor kormányzó MSZP egy belső ülésen nyugtatta a tagságot. A hangfelvétel tanúsága szerint az önkormányzati és területfejlesztési miniszteri pozíciót betöltő Lamperth Mónika azt mondta, az elbukott választás nem számít, az MSZP kormány ugyanis tesz róla, hogy az uniós pénzek elosztásánál ne a fideszes, hanem a szocialista képviselők kerüljenek előnybe.

„Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban. És olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban, címlapon megjelent állítást, hogy innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt” – fogalmaz Lamperth Mónika a hangfelvételen.

Sajtóhírek szerint Lamperth Mónika

Karácsony Gergely főjegyzőjeként foglalhat el kiemelt pozíciót

a fővárosban. A korábban a Gyurcsány Ferenc vezette kormány belügyminisztereként is tevékenykedő politikus az elmúlt években a XV. kerület polgármesteri hivatalának jegyzője volt.

Távozását saját közösségi oldalán szerdán ő maga jelentette be. Azt írta, búcsúzik a kerületi jegyzői poszttól, mert „új kihívások várják”. Egy másik bejegyzésben pedig azt a kérdést is nyitva hagyta, hogy megpályázza-e a főjegyzői posztot.

Szombaton Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sem árulta el, hogy Lamperth Mónikának milyen pozíciót szánnak. Azt ugyanakkor Tóth Bertalan sem cáfolta, hogy bár a pozíciókról Karácsony Gergely dönt majd, a személyi kérdésekről az MSZP fővárosi szervezete is javaslatot tesz a főpolgármesternek.

Csakhogy sajtóhírek szerint nem csak a Gyurcsány-kormány korábbi belügyminisztere, hanem maga

Gyurcsány Ferenc is irányításhoz juthat

az új főpolgármester közelében. Az Origo szerint felmerült, hogy a DK elnöke saját irodát kap majd a Főpolgármesteri Hivatal épületében.

Gyurcsány Ferenc szombaton azt mondta, már van íróasztala, de nem is az a lényeg, hogy ki költözik be a Városházára. Gyurcsány Ferenc szerint csak az számít, hogy az ideológiai vezetés a Demokratikus Koalíciónál legyen.