Karácsony: Új épület nem kaphat építési engedélyt a Ligetben

 

Az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt – közölte a megválasztott főpolgármester szerdán az Indexnek adott online követhető interjúban. Karácsony Gergely elmondta azt is, a bérletek árát csökkentené, felmondaná a fővárosi patkányirtási szerződést, és már az alakuló ülésen visszavonatná a római-parti mobil gáttal kapcsolatos döntéseket.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A vasárnap megválasztott ellenzéki politikus a Liget Budapest projektről elmondta, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén módosítják a városligeti építési szabályzatot. Ez a szabályzat nem teszi majd lehetővé, hogy a Városligetben új épület építési engedélyt kapjon – tette hozzá.


A Párbeszéd politikusa azt mondta, csak a sajtóhírekből tudja, hogy a Néprajzi Múzeum megkapta már az engedélyt, de a Nemzeti Galériának nincs engedélye.

Karácsony Gergely közölte, a projekt részeként megépült játszótérnek és az Olof Palme-ház megújulásának örül, de „kapitális baromságnak” tartja az új épületek felépítését. Beszámolt arról is, hogy az első alakuló ülésen visszavonják a római-parti mobil gát megépítéséről szóló döntéseket.

Arra a felvetésre, hogy korábban stadionépítési tilalmat hirdetett, az új városvezető elmondta, a jelenlegi jogszabályok vétójogot biztosítanak a főpolgármesternek, ezzel élni is fog.

Karácsonyy a főváros patkányirtással kapcsolatos szerződéséről azt mondta, jogszerű megoldást kell találni, az a javaslata, hogy bontsák fel a szerződést és az új közbeszerzés lezárultáig bízzák meg a korábbi szolgáltatót a feladattal arra hivatkozva, hogy közegészségügyi veszélyhelyzet van. A veszélyhelyzetet a katasztrófavédelemnek kell megállapítania – tette hozzá.

Egységes parkolási rendszert tervez 

Beszélt arról, hogy egységes parkolási rendszert, egységes koncepciót kell kialakítani a fővárosban. Szerinte a kerületek partnerségét kell megnyerni az egységes rendszer kialakításához, jelenleg ugyanis az önkormányzatok üzemeltetik a parkolást, amelyből hatalmas bevételük van.

Elmondta, több önkormányzat kiszervezte a parkolás üzemeltetését; szeretné elérni, hogy fővárosi rendeletalkotással tiltsák meg, hogy a jelenlegi szerződéseiket a kerületek meghosszabbíthassák.

Még várni kell az ingyenes BKV-ra

Karácsony Gergely azt monda, továbbra is szeretné elérni, hogy 14 éves korig ingyenes legyen a BKV, de egyelőre nem látják még a cég pénzügyi helyzetét. Ebben a költségvetési évben hatról hét évre emelik azt a korhatárt, amíg a gyermek ingyenesen utazhat a tömegközlekedésen – ígérte.

Rögzítette azt is, hogy a bérletek árát nem emelik, sőt csökkenteni akarják, mert szeretnék az embereket az éves bérlet megvásárlására ösztönözni.

A turisták által használt napijegyek esetében merülhet fel emelés – közölte.

A gyalogosoké lehet a pesti rakpart 

A Lánchíd felújításáról közölte, gyanítja, hogy Tarlós István (Fidesz–KDNP) távozó főpolgármester helyesen döntött akkor, amikor leállította a felújításra kiírt pályázatot, mert az túl volt árazva.

Megjegyezte, a 3-as metró középső szakaszánál is ez a helyzet. Pénteken lesz az első munkanapja, akkor tud ezeknek a közbeszerzéseknek utánanézni – jelezte.

Kitért arra is, hogy a budai rakpartot jelenleg nem látja kiválthatónak, a pesti rakpartot első lépésként hétvégente szeretnék lezárni és a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak odaadni. Hosszú távon azt szeretné, ha a pesti rakpartot teljes mértékben tehermentesíteni tudnák – közölte.

Karácsony Gergely szerint a belváros autómentesítését lépésenként kell megtenni, amikor a P+R parkolók építésével és a forgalomcsökkentéssel úgy állnak, akkor a behajtási díjról érdemi társadalmi párbeszédet kezdeni.

Elmondta, a stockholmi modell mintájára átmenetileg vezetik majd be a dugódíjat, megtartásáról később népszavazás dönt.

Megmarad a BKK, fél évet kapnak az önkormányzati dolgozók 

Az ingyenesen az aluljárókban osztogatott Lokál című napilap sorsát firtató kérdésre az mondta, az egyik első döntésként a BKV-t utasítani fogják a lappal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják ennek „a gyűlöletkeltő propagandának” a közterületi osztogatását is.

Karácsony Gergely elmondta, a BKK megmarad, és a fővárosi cégvezetőket nyilvános pályázaton választják ki.

Szólt arról is, hogy már most a télen szeretne javítani a hajléktalanokat befogadó helyek állapotán, illetve megnyitni más lehetőségeket. Ebben az ügyben látványos előrelépést várni nem lehet, reméli, hogy a ciklus végére sokkal kevesebb embernek kell utcán élnie – fejtette ki.

A színházigazgatói pályázatokról elmondta, mindenki kitöltheti a mandátumát, és nyilvános pályázaton választják majd ki az új igazgatókat. Hozzátette: a taorendszer átalakítása után nehéz helyzetbe került magánszínházaknak pályázati alapot hoznak létre.

A Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP színeiben indult főpolgármester koalíciós kormányzásra készül, és elmondta, három vagy négy helyettese lesz.

Közölte, csütörtökön állománygyűlés lesz a Fővárosi Önkormányzatnál, ahol elmondja, mindenkinek lesz fél éve arra, hogy együtt dolgozzon az új vezetéssel, és ha annak végén úgy látja, tudnak közösen küzdeni a programja megvalósításért, mindenkinek lesz helye.