A Fidesz-KDNP növelni tudta támogatóinak számát

 

A Fidesznek stabil többsége van az országban, sőt növelni tudta szavazatszámát az önkormányzati választásokon – ezt mondják az elemzők. Az összesített adatok ugyanis azt mutatják, a vasárnapi választáson több mint 1 millió 800 ezer ember voksolt a Fidesz-KDNP pártszövetségre és csaknem félmillióval kevesebben az ellenzéki pártokra – hangzott el az M1 Híradójában.

Országos szempontból abszolút siker az önkormányzati választás a Fidesz számára – erről beszélt az Alapjogokért Központ igazgatója az M1-en. Szánthó Miklós a vasárnapi eredményeket összegezve azt mondta, hogy a Fidesznek stabil többsége van, és növelni tudta szavazatszámát.

„Ezt jól mutatja, hogy 2010-hez és ’14-hez hasonlóan megint, mind a 19 megyei közgyűlésben megszerezték a többséget. Vagyis ismét narancssárga lett az ország, ráadásul tovább nőtt a kormánypártok előnye a megyékben” – az M1-en hétfőn Németh Balázs, a csatorna műsorvezetője is megmutatta az eredményeket.

A megyei jogú városokban pedig 13-10 lett az arány. Vagyis a 23-ból 13-ban győzött kormánypárti polgármester. Orbán Viktor miniszterelnök még vasárnap éjszaka azt mondta, nyílt politikai csatán vannak túl, de összességében győztek. A Fidesz-KDNP ugyanis – ahogy fogalmazott – országosan most is hozta az 50 százalék feletti eredményt.

Az adatokból az is látszik, hogy az ötezer főnél nagyobb települések többségében is a kormánypártok adják a polgármestert. Országszerte pedig összesen több mint 600 településen nyertek posztot a kormánypárti jelöltek, ennek a töredéke jutott az ellenzéknek.

A Fidesz összességében is jóval több szavazatot kapott, mint az ellenzék. Ez számokban azt jelenti, hogy míg a kormánypártokra több mint 1 millió 800 ezer választópolgár, addig az ellenzéki pártokra 1 millió 360 ezer ember adta le a voksát – közölte az M1.

Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója a választásokat elemezve azt mondta, az országos hangulat nem változott a 2018-as országgyűlési választás óta. Ugyan az igazgató szerint a szavazatok koncentráltsága miatt több helyen ellenzéki lesz a polgármester, vagy a testületi tag, a voksok száma alapján a kormánypártok még előre is léptek.