Deák Dániel: A Borkai-ügy a legrosszabbkor jött a kormánypártoknak

 

A Borkai-ügy a legrosszabbkor jött a kormányoldalnak, Budapesten és a nagyvárosokban ez lehetett az oka, hogy a vasárnapi önkormányzati választás eredményeinek. Ebből le kell vonni a konzekvenciákat – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 műsorában hétfő reggel.

Deák Dániel szerint a kormányoldal visszaesésének több oka is lehet: a Borkai-botrány elbizonytalaníthatta a szimpatizánsok egyik részét, mások pedig lehet, hogy épp azért nem mentek el szavzni, mert elbizakodottak voltak, és biztosra vették Tarlós István győzelmét.


Hiába volt több szimpatizánsa a Fidesz–KDNP által támogatott főpolgármesternek, ha az ellenzék a fővárosban el tudta érni, hogy inkább az ellenzéki választók menjenek el szavazni. Az ellenzéknek szerencséje volt a politikai napirend alakulásával, a Borkai-botrány kipattanásával – értékelt a szakértő.

Deák Dániel úgy vélekedett, hogy az ellenzéki egység megbomlik. Gyurcsány Ferenc DK-elnök a választási eredménytől nem volt annyira lelkes. Karácsony Gergely és az MSZP–Párbeszéd megerősödhet, és akkor harcba indul a vezető szerepért a DK-val szemben, miközben a Jobbik és az LMP várhatóan eljelentéktelenedik – mondta.